14 Mayıs 2009 Perşembe

SINIRLARI ÇİZMEK - 3

IRAK

Misak-ı Milli sınırları içinde bulunan Musul’un durumu Lozan Konferansı’nda İngiltere ve Türkiye arasında çözüme kavuşturulamamış ve Lozan Antlaşması’nın 3.maddesi uyarınca 9 ay içinde iki devlet arasındaki görüşmelerle çözümü, anlaşmaya varılmaz ise Millletler Cemiyeti Konseyi’ne sunulması öngürülmüştü. İngiltere, 19 Mayıs-5 Haziran 1924’te İstanbul’da Haliç Konferansı adıyla yapılan görüşmelerden sonuç almamayı ustaca becerdi, hatta konu Musul iken Hakkari’yi bile talep etmişlerdi. Meselenin bundan sonra gideceği yer Türkiye’nin üye olmadığı, İngiltere’nin ise daimi üyesi bulunduğu Millletler Cemiyeti Konseyi olunca İngiltere sonuç almakta zorlanmadı.

Misak-ı Milli
1-Misak-ı Milli ile belirlenen sınırlar 2-Türkiye Cumhuriyeti sınırları

Türkiye, reformlarla uğraşır, üniter bir devlet oluşturmaya çalışırken Türkler’in çoğunlukta olmadığı bir toprak için savaşı göze almadı. Musul’u İngiltere mandasındaki Irak’a bırakırken karşılığında Musul petrollerinden 25 yıl boyunca %10 pay ya da 500 bin İngiliz Lirası alması kararlaştırıldı.

5 Haziran 1926’da Türkiye adına Dışişleri Bakanı Dr.Tevfik Rüştü, İngiltere adına büyükelçi Ronald Charles Lindzey ve Irak adına Albay Nuri Said’in imzalarıyla Ankara’da kabul edilen antlaşma ile Millletler Cemiyeti Konseyi’nde “statu quo” olarak belirlenmiş olan Brüksel Sınır Çizgisi küçük değişikliklerle bugünkü sınırımız olarak kabul edildi.


Ermenistan-Gürcistan-Azerbaycan
İran
Irak
Suriye
Yunanistan
Bulgaristan
Romanya
Anadolu'nun sınırları

0 comments:

Yorum Gönder

Banner from George Steinmetz

(*) Yavaş yürüyorum bela bana yetişiyor, hızlı yürüyorum ben belaya yetişiyorum.