27 Aralık 2009 Pazar

Abdullah Cevdet, Pek Uyanık Bir Uyku

Abdullah Cevdet, sonradan İttihad ve Terakki'ye dönüşecek olan İttihad-ı Osmani’yi kuran 5 tıbbiyeliden biri. Kendisi pozitivist bir Kürt aydını, I.Dünya Savaşı’ndan sonra Kürdistan Teali Cemiyeti’ne girmiş. Nesli güzelleştirmek için Avrupa’dan damızlık erkek getirmek gibi uçuk fikirleri olduğu söyleniyor. Hatta “Çanakkale’de medeniyet ayağımıza geldi ama biz sokmadık” dediği de rivayet olunuyor. Adı Ankara’da bir sokağa verilmişken, 2005’te AKP’li bir üyenin teklifi ve CHP’li üyelerin desteğiyle değiştirilmiş(bkz). Cumhuriyet sonrası Mustafa Kemal’in uyguladığı bütün inkılapların fikir babası. Abdullah Cevdet’in çıkardığı İçtihad Mecmuası’nda 1912’de yayınlanan, Kılıçzade Hakkı’nın yazdığı “Pek Uyanık Bir Uyku” başlıklı makalede bütün batıcı fikirler tek tek sayılmış(bkz):

* Fes kâmilen defedilip yeni bir serpuş kabul olunacaktır.
* Mevcut kumaş fabrikaları genişletilecek ve yenileri de açılacaktır. Yerli mallarının kullanılması teşvik edilecektir.
* Kadınlar diledikleri tarzda giyinecekler, yalnız israf etmeyeceklerdir. Polisler ve softalarla, arabacı makulesi kimseler kadınların giyimlerine asla müdahale etmeyeceklerdir. Şeyhülislâm Efendiler de çarşaflara dair beyannameler yazmayacak ve imza etmeyeceklerdir. Polisler, kadınların işine ancak münasebetsiz ve genel ahlâka dair meselelerde müdahale edebilecekler ve bu vazifelerini de büyük bir nezâketle yerine getireceklerdir. Kadınlar vatanın en büyük velinimeti sayılarak kendilerine erkekler tarafından hürmet ve riayet gösterilecektir.
* Kadınlar ve genç kızlar, Müslüman Boşnak ve Çerkezlerde olduğu gibi, erkekten kaçmayacaklardır. Her erkek, kendi gözüyle gördüğü, tetkik ettiği, beğendiği ve seçtiği kızla evlenecektir. Görücülük adetine nihayet verilecektir.
* Kızlar için diğer mekteplerden başka bir de Tıbbiye Mektebi açılacaktır.
* Birer tembellik yuvası olan bütün tekkeler ve zaviyeler ılga olunacak, varidat ve tahsisatları kesilip, Maarif bütçesine ilâve edilecektir.
* Bütün medreseler kapatılacaktır.
* Sarık sarmak ve cübbe giymek sadece yüksek alimlere mahsus hale getirilecektir.
* Evliyaya nezirler yasak edilecek, bu gibi teberrular Donanma ve Müdafaayı Milliye Cemiyetleri kasalarına girecektir.
* Arazi ve Evkaf kanunlarından başlanarak bütün kanunlar ıslah edilecektir.
* Şer’i mahkemeler kaldırılacak ve Nizami mahkemeler ıslah edilecektir.
* Mecelle kaldırılacak veya en azından o derece değişecektir.
* Mevcut Osmanlı Elifbası atılarak yerine Lâtin harfleri kabul edilecektir.
* Avrupa Medeni Kanunu kabul edilerek bugünkü evlenme-boşanma şartları tamamiyle değiştirilecektir. Birden fazla kadınla evlenmek ve bir sözle karı boşamak usulleri kalkacaktır.

8 yorum:

  1. abdulah cevdet bey ne iyi bir insanmış onu inkılap dersi hocam sayesinde tanıyaBİLDİM.
    o da inkılapçı biriymiş

    YanıtlaSil
  2. Abdullah Cevdet gerçekten de yeri asla doldurulamayacak ve maalesef kıymeti hiçbir zaman bilinmemiş gerçek bir aydındır. Atatürk'ün bütün Batıcı ve iyi olan inkılapları (milliyetçi ve kötü olanları değil) Atatürk'ten önce Abdullan Cevdet tarafından zaten dile getirilmiş ve Atatürk bu inkılaplarını Abdullah Cevdet'in tesiri altında planlamış ve hayata geçirmiştir. Bize okullarda okutulan ders kitaplarında Atatürk'ün Batıcı inkılaplarındaki ciddi Abdullah Cevdet damgası hiç anlatılmaz ve hatta Abdullah Cevdet'in ismi bile zikredilmez. Bir insana yapılabilecek en büyük hakaret herhalde budur. Ben bir Türk olarak Kürt aydın Abdullah Cevdet'e her zaman imrenmişimdir ve Türkler arasından onun gibi bir aydının çıkmamasını hep kıskanmışımdır.

    Nesli güzelleştirmek için Avrupa’dan damızlık erkek getirtmeyi teklif ettiği iddiasına gelince, bu iddia onun Batıcılığını çekemeyen devrin İslamcıları tarafından ortaya atılmış koca bir yalan ve iftiradır. Abdullah Cevdet asla böyle bir teklifte bulunmamıştır. Yalanın ve iftiranın günah olduğu söylenen İslam dininden olduğunu iddia eden insanların böyle baştan aşağıya yalan ve iftira dolu bir iddiaya başvurması da çok manidardır. İddianın nereden çıktığını şu Hürriyet gazetesi linkinde okuyabilirisiniz:

    http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster

    YanıtlaSil
  3. Bu arada, Abdullah Cevdet Osmanlı/Türkiye'de pozitivizmin ve materyalizmin öncülerindendir.

    YanıtlaSil
  4. Şunu da belirteyim: Ben Türkiyeli insanların Avrupalılarla evlenmesini ve onlardan çocuk sahibi olmasını son derece doğal karşılıyorum. Ama bu Avrupa'dan damızlık insan getirtme gibi bir devlet politikası haline gelirse iş gülünç hale gelir ve zannederim hiçbir Avrupa ülkesi de böyle bir gülünçlüğe iştirak etmez. Neyse, zaten Abdullah Cevdet'in hiçbir zaman böyle bir projesi olmamış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yiğenim bu link pozuk sen başka bir link daha uydur

      Sil
    2. Bir alttaki mesajımda doğru linki zaten verdim. Ama senin için bir daha vereyim:

      http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/ShowNew.aspx?id=342796

      Sil
  5. Yukarıdaki Hürriyet linkini yanlış vermişim. Doğru link şu olacaktı:

    http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/ShowNew.aspx?id=342796

    Herkesten özür dilerim.

    YanıtlaSil
  6. Bu Abdullah cevdet ingilizleri desteklemiş eğer osmanlı yıkılsa idi hep kürdistanın kurulmasını hedeflemiş kurtuluş savaşı öncesi anadolu mücadelesine cephe almış anadolu mücadelesi başarı kazanınca yeni idareyi övmüş yemezler tabi bundan sonra hiç devlet görevi verilmemiş

    YanıtlaSil

Banner from George Steinmetz

(*) Yavaş yürüyorum bela bana yetişiyor, hızlı yürüyorum ben belaya yetişiyorum.