21 Şubat 2009 Cumartesi

İki resim arasındaki farkı bulun

Sivas Kongresi, 4 Eylül - 11 Eylül 1919 tarihlerinde yapıldı. Erzurum Kongresi'nin bölgesel çapını ulusal boyuta taşıdı, manda tartışmalarına sahne oldu. Erzurum Kongresi'nde tespit edilen 9 kişilik Heyet-i Temsiliye, devamsızlıktan mütevellit 16 kişiye çıkartıldı. Katılanlar Sivas Kongresi Hatırası olarak aşağıdaki fotoğraflarla tespit edildi.



Mustafa Kemal (Sivas Kongre ve Heyet-i Temsiliye Başkanı)'in solunda Şeyh Hacı Fevzi (Erzincan Nakşibendi şeyhi, Heyet-i Temsiliye üyesiydiyse de Sivas Kongresi'nden sonra memleketi Erzincan'a döndü, daha sonra birinci TBMM'ye Erzincan milletvekili olarak katıldı), Hüseyin Rauf (Orbay, Hamidiye kahramanı, Bahriye Nazırı olarak Mondros'u imzaladı. Sivas Kongre Başkan yardımcısı, Heyet-i Temsiliye üyesi, son Osmanlı Mebusan'ına katıldı, İstanbul'da tutuklandı İngilizler tarafından Malta'ya sürüldü, 1921'de Ankara'ya dönüşünde başvekillik yaptı. Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası kurucularındandı, İzmir Suikast'inde yargılandı, 10 yıla mahkum oldu).

Sağındakiler, Kadı Hasbi Efendi (MK Samsun'a çıktığında Sivas Vali Vekili idi, görevini Sivas Kongresi sırasında da görev yapan Reşit Paşa'ya devretti), Bekir Sami (Kunduh, Eski Beyrut valisi, Sivas Kongre Başkan yardımcısı, Heyet-i Temsiliye üyesi, son Osmanlı Mebusan'ına katıldı, kapatılmasından sonra Ankara'ya dönüp ilk dışişleri bakanı oldu, Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası kurucularından, İzmir Suikast'inde yargılandı, beraat etti), Ahmet (Alfred) Rüstem Efendi (Polonya asıllı, Osmanlı döneminde Washington Büyükelçisi, İstişari Heyet-i Temsiliye üyesi), Hüsrev Sami (Kızıldoğan. Eskişehir delegesi, askerlikten ayrılma, Heyet-i Temsiliye üyesi), Mazhar Müfit Bey (Hakkari delegesi, eski mutasarrıf, Heyet-i Temsiliye üyesi)

Fark, ikinci resimde Kadı Hasbi Efendi bulunmuyor. Tamam, Bekir Sami de ellerini kavuşturmuş fakat bu 'fark'tan sayılmaz.

6 yorum:

  1. Bu farkın anlamı nedir? İkinci foroğraf (şu anda altta duran) sonradan işlenerek o hale getirilmiş gibi görünüyor (renklendirilmiş olduğundan). O zaman biri Kadı Hasbi Efendi'yi sonradan mı oturtumuş o sandalyeye? Eğer öyleyse kim? :)

    YanıtlaSil
  2. Pek bir anlamı yok, Kadı Hasbi Efendi Heyet-i Temsiliye'de bulunmadığı için pozlardan birinde kareyi heyet üyelerine terketmiştir muhtemelen. Bana ilginç gelen o dönem pratik olmamasına rağmen fotoğraf çektirme alışkanlığının had safhada olması. Mesela Mustafa Kemal cephede kar üstünde dinlenirken bile oralarda bir fotğrafçı bulunuyor, üstüne üstlük kendisi müzmin böbrek hastası.

    YanıtlaSil
  3. sefoja dedi ki...

    Hayatımda gördüğüm en enteresan tespit... çok komiksiniz Serdar Sabri... Ne tuhaf değil mi? savaş meydanında gazetici olmaz hiç, kesin, "ben uyuyacam, çek beni" olmuştur Ata'mın cümlesi... Şimdikiler olsa altın sırmalı odalardan yönetirler savaşları... xxxx konuşacağım diye, düşünme yetinizi kullanın, Allah kullanın diye vermiş...
    02 Ocak 2011 23:26

    Eleştiri sınırları içinde kaldığınız sürece yorumlarınız yayınlanır. serdarsabri

    YanıtlaSil
  4. Bastonlu Beyaz sakallı sarıklı şahıs,erzincanlı nakşibendi şeyhi fevzi Efendi değil,Sivaslı Seyyid Abdullah Haşim El Mekki efendidir.Bütün tarih kitaplarımızda Erzincanlı şeyh fevzi efendi olarak yanlış yazılmıştır.burada yazıldığı gibi.

    YanıtlaSil
  5. Bilgi için teşekkürler, kaynak gösterebilir misiniz?

    YanıtlaSil
  6. Başlıca kaynaklar;M.fahrettin kırzıoğlu BÜTÜNÜYLE ERZURUM KONGRESİ,Mahmut Goloğlu SİVAS KONGRESİ..Ayrıca Sivas kongresi salonundaki resimler...Erzincanlı Şyh fevzi efendi daha da uzundur..Aşağıdaki linkteki fotoğrafta en sağ başta oturan zat hakiki Erzincanlı Şeyh fevzi BAYSOY'dur..
    http://erturkhaber.blogcu.com/sivas-kongresi-nin-92-yil-donumu/11075842

    YanıtlaSil

Banner from George Steinmetz

(*) Yavaş yürüyorum bela bana yetişiyor, hızlı yürüyorum ben belaya yetişiyorum.