16 Şubat 2009 Pazartesi

Hz.Hüseyin

İslamiyet, Kureyş aristokrasisine karşı gelişen bir halk devrimidir. Kureyş seçkinleri 3. Halife Osman (580-656)'la birlikte iktidarı yeniden ele geçirir ancak Osman'ın sonu halk tarafından linç edilmek olur. Osman'dan sonraki halife olan Hz.Ali'nin bir suikast sonucu öldürülmesi üzerine Osman ile aynı kabileden olan Muaviye (602-680) hilafetini ilan eder ve Emevi hanedanını başlatır. Peygamber torunu Hz.Hüseyin'i Kerbela'da katlederek Müslüman dünyasında sonu gelmeyecek bir ayrılığı da başlatmış olur.

Hz.Hüseyin
Hz.Hüseyin (626–680)


Devrimlerin içerden çürütülmesine başka bir örnek, önce bir Roma komutanı olarak hristiyanlığı yok etmeye çalışan Tarsus'lu Saul'ün (St.Paul) dışarıdan başaramayınca Petrus'a gidip hristiyan olduktan sonra Petrus'a rağmen sünneti ve domuz yasağını kaldırıp teslis (üçleme) inancının yerleşmesini sağlamasıdır.

Hz.Hüseyin'in kesik parmağı

Halk arasında Venk Kilisesi diye bilinen 9. yüzyıldan kalma tarihi Ermeni manastırı Surp Garabet Vank'ı Dersim’in Kızılbaş halkı için büyük öneme sahiptir. İmam Hüseyin’in yüzüğü takılı kesik parmağının altın bir kutu içinde bu manastırda saklandığı rivayet edilir. Rivayete göre Venk Kilisesinin keşişlerinden biri, Şam’a alışverişe gider. Kerbela’da şehid edilen, İmam Hüseyin’in başı mızrağa takılı olarak şehirde, Yezid’in askerlerince gezdirilirken, gördüklerinden dolayı teessüre kapılan keşiş, Emevi Hükümdarı Yezid’i, yüklü bir torba altın karşılığı, İmam Hüseyin’in mühürlü yüzüğünün bulunduğu kesik parmağını satın alarak Dersim’e gelir. Parmağı altın bir kutuya koyarak Venk Kilisesi’nde saklar. Kutunun bulunduğu oda, yöredeki Alevilerin ziyaretgâhı olur. Rivayete göre, kutu 1915 tehciri sırasında Seyit Rıza'ya teslim edilir. Seyit Rıza, 1937’de idam edildikten sonra eşyaları Ankara’ya götürülür. Dönemin gazetelerinde yayınlanan eşya listesine göre, Seyit Rıza ile birlikte Ankara’ya götürülenler arasında Şeyh Hasan Ocağına ait çok sayıda el yazma kitaplar, soy kütüğü (şecere), tarikat kütüğü (sülükname), fermanlar, hüccetler, beratlar, yol nizamnameleri, icazetnameler ve çeşitli belgeler vardır. Ancak, o günden sonra bir daha ne bu belgelerin, ne de İmam Hüseyin’in kesik parmağının akıbeti öğrenilememiştir.


...Ayşe Hür... Chronicle, 10




Hz.Hüseyin'in kabri

Emeviye Cami


Hz.Hüseyin'in kesik başının defnedildiği türbe. Emeviye Cami, Şam



Kiliseden çevrilme Emeviye Cami, içinde 4 ayrı mezhebin (Hanefi, Şafi, Maliki, Hanbeli) ibadet ettiği 4 ayrı mihrap barındırıyor. İnsanlar bu camide sadece ibadet etmiyor aynı zamanda yaşıyorlar. Kerbela'da şehit edilen Hz.Hüseyin'in kabri, müslümanlarca Hz.İsa'nın dirildiğinde yeryüzüne ineceği yer olduğuna inanılan Ak Minare, Hz.Yahya'nın kabri ile ondan kaldığı rivayet olunan vaftiz kuyusu, Selahaddin Eyyubi'nin türbesi ve ilk Türk hava şehitlerinin (1914) mezarı da Emeviye Camii içinde. Bediüzzaman Said Nursi, ünlü Şam hutbesini (Hutbe-i Şamiye) 1911'de bu camide vermiş.

0 comments:

Yorum Gönder

Banner from George Steinmetz

(*) Yavaş yürüyorum bela bana yetişiyor, hızlı yürüyorum ben belaya yetişiyorum.