7 Kasım 2009 Cumartesi

Aziz Abdülaziz



Sultan Abdülaziz, hal edildiği (tahttan indirildiği) 30 Mayıs ile intihar ettiği ya da öldürüldüğü 4 Haziran 1876 arasında geçen dört günlük süre içinde çekilen fotoğrafta sonunun yakın olduğunu bilen endişeli gözlerle bakıyor. İki saray görevlisi sultana yaslanmış poz veriyor, kıyafetler aşağılanmayı garantilemek için özel olarak seçilmiş.


Sultan Abdülaziz ve babasının akıbetini takip eden şehzade Yusuf İzzedin Efendi. Şehzadenin ölümü de babası gibi karanlıkta kalmıştır.

Ümit Bayazoğlu'na teşekkürlerimle...

8 yorum:

  1. Solundaki kişinin sağ elini paltosunun içine sokarak verdiği pozu nasıl yorumluyorsunuz? bu pozun masonlara özgü olduğunu hatırlıyorum.

    YanıtlaSil
  2. Sultan Abdulaziz'in yerine tahta gecen V.Murat'in tarihte masonlugu kabul edilmis tek Osmanli padisahi oldugunu soyleyince, kankasi Namik Kemal'in, darbeyi tertipleyen Mithad ve Ziya Pasa'larin da mason olduklarini soylemeye gerek var mi bilemedim.

    YanıtlaSil
  3. Herşey ortada yoruma gerek bırakmıyor

    YanıtlaSil
  4. Solundaki kişinin sağ elini paltosunun içine sokarak verdiği pozu nasıl yorumluyorsunuz? bu pozun masonlara özgü olduğunu hatırlıyorum.

    Sanmıyorum, Mustafa Kemal'in de aynı şekilde pozları var, mesela http://img.mynet.com/ha3/a/ataturk2.jpg, o da mı masondu? O poz bana daha çok Napoleon'u hatırlatıyor. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/40/Napoleon_in_His_Study.jpg

    YanıtlaSil
  5. Çünkü Mustafa Kemal ve Napolyon da masondular. Zaten Fransa grand-orient locası açıkladı Mustafa Kemail'in mason olduğunu

    YanıtlaSil
  6. Mutlak konuşamam bilmediğim için ama sadece bir poz verme şekli ile komplo teorisini de gerçekçi bulmadım. Bu konuda kesin bir bilgi varsa bilemem ama bu duruş dönem için artistik bir duruş olarak da görülüyor olabilir. Ki bana bu daha mantıklı geliyor. Fakat elleri öyle olmasa da, o dönemler için çok etkin olan masonların bu olaylarda dahli olabileceği daha makul geliyor bana. Yani mason olmak için illa ellerini görmemiz gerekmiyor, yapıp ettikleri ile kime hizmet ettiklerini bilmek kafi. Mustafa Kemal için de geçerli bu. Sonraki dönemlerinde masonlarla arasının kötü olduğu bir gerçek. Ama hayatı boyunca padişah'tan, din alimlerine, solculardan türkçülere kadar herkesle yakın ilişki kurup amacı için kullanıp işi bitince de atan bir liderin vakti zamanında (vahdettinle yakın olmaya çalışıp, amaçlarına ulaşma çabaları gibi) masonlarla ilişkili olması olasılığı da beni şaşırtmaz. Ama Mustafa Kemalin hayatı bize gösteriyor ki, o herkesi sadece kullanacağı bir araç gören kişilik yapısında bir devlet adamı ve askerdir...

    YanıtlaSil
  7. Ben de uzun zamandır ilk baktım. Hakkın rahmetine kavuşmuş tam olarak. Zaten kaç yıldır can çekişiyordu. Sonunda fişini çekip müzelik hale getirmişler anlaşılan.

    YanıtlaSil

Banner from George Steinmetz

(*) Yavaş yürüyorum bela bana yetişiyor, hızlı yürüyorum ben belaya yetişiyorum.