31 Mayıs 2008 Cumartesi

Simeon ...Cem ÖCEK...

Silver Apples Simeon, Silver Apples grubunun kurucusu Simeon Coxe tarafından geliştirilmiş, 9 adet osilatör ve bunlara bağlı efekt aletlerinden oluşan bir elektronik müzik enstrümanıdır. Başlangıçta elektronik müzikle hiçbir ilgisi olmayan Simeon Coxe bir gün senfonik müziğe eski bir osilatörle eşlik eden bir arkadaşının evinde Rolling Stones’un bir parçası çalarken osilatörle eşlik etmeyi dener ve sonuçtan çok hoşlanır. Arkadaşından bu osilatörü satın alıp evinde deneyler yapmaya başlar.

Simeon Coxe, sinüs ve kare dalga üreten osilatörünü distorsiyon devresinden sonra gitar amplifikatörüne bağlamış, sesi zenginleştirmek için de faz kaydırıcı ve ses filtre devreleri kullanmıştır. Klavyeli çalgıları çalmayı bilmediği için enstrümanında kullandığı osilatörleri açıp kapamak ve kontrol etmek için de telgraf düğmeleri kullanmıştır. Fazla sayıdaki osilatörü sadece iki elle kontrol etmek çok zor olduğundan ve daha önce hiçbir klavyeli çalgı çalma tecrübesi olmayan Simeon Coxe bir kontrplak üzerine yerleştirdiği anahtarları ayakla kontrol edilebilecek şekilde tasarlamıştır. Ayakla açılıp kapanabilen anahtarlar bas ses veren 3 adet osilatörü kontrol eder. Simeon’un ana konsolundaki diğer 6 telgraf anahtarı diğer osilatörleri kontrol etmektedir.
Simeon Coxe

1969’da Jimi Hendrix ile aynı stüdyoyu paylaşan Silver Apples bazı parçalarında Simeonla birlikte Hendrix’e eşlik etti. “Star Spangled Banner”daki bas tonları Simonla çalındı. Simeon’un tarihindeki en önemli olaylardan birisi de 1969’da Apollo-11 astronotlarının Ay’a ilk olarak ayak basışı sırasında Silver Apples tarafından Newyork’ta Central Parkta verilen konserdir. Silver Apples bu tarihi an için özel olarak bestelediği “Mune Toon”’ adlı parçasını yoğun yağışa rağmen, Armstrong aydaki ilk adımlarını atarken, Central Park’taki binlerce kişiye çalmıştır.

1967-1969 yılları arasında etkin olan ve 1970’de dağılan grup hiçbir zaman ticari başarıya ulaşmamıştır. Ev yapımı ilkel ses sentezleyicisi Simeon’un orijinali, Simeon Coxe’un 1979’da Alabama’daki evinde Frederick fırtınası sırasında evle birlikte tamamen tahrip olmuştur ve günümüze enstrümandan hiçbir şey ulaşmamıştır.

Diskografi
Silver Apples (Kapp) 1968
Contact (Kapp) 1969
Silver Apples (MCA) 1997
Beacon (Whirlybird) 1998
Beacon Remixed (Whirlybird) 1998
The Garden (Whirlybird) 1998
Decatur (Whirlybird) 1998

(Bir Cem ÖCEK yazısıdır)

0 comments:

Yorum Gönder

Banner from George Steinmetz

(*) Yavaş yürüyorum bela bana yetişiyor, hızlı yürüyorum ben belaya yetişiyorum.