22 Temmuz 2007 Pazar

GOBEN'in Çanakkale'ye Sığınması

Zamanının çok güçlü ama ağır alman savaş gemisi Goben'in (nam-ı diğer Yavuz) nasıl olup da Akdeniz'de hızlı İngiliz kruvazörlerinden kaçıp Çanakkale Boğazı'na sığındığı bir soru işaretidir. Üstelik o aralar Goben'in motorlarında bir sıkıntı olduğu da söylenir. İngilizin biri kitabına şöyle yazmış:

Goben ve Breslav kasıtlı olarak Osmanlı'ya doğru sürüldü. Çünkü, her ne kadar Ruslar'la müttefik olsalar da İngilizler Ruslar'ın sıcak denizlere inmesini istemiyordu, Goben Osmanlı'ya verilmiş bir hediye idi.
Gerisini biliyorsunuz, Enver Paşa'nın bilgisi dahilinde, Yavuz Karadeniz'e çıkıp Sivastopol'u bombaladı, arkasından Osmanlı Almanlar'ın yanında cihan harbine girdi.

İnsanın sorası geliyor, peki madem Osmanlı o kadar kıymetli idi, Abdülhamit'in parasını verip İngilizler'e yaptırdığı kruvazöre savaş çıkınca neden el koydu İngiltere? Bu hikayenin kendi beceriksizliklerini örtmek için uydurdukları bir hikaye olma ihtimali çok yüksek.

4 yorum:

  1. enverin harb okulundaki hocası atılgan ama çok zeki olmayan bir öğrenci diye not düşer dosyasına. nasıl oluyor da bu atılgan ama çok zeki olmayan adam napolyon olacağım rüyaları ile yavuzun sipastopolu bombardıman etmesi, sarıkamış harekatleri gibi başımızı dertten derde sokup bugün bile ağlayacağımız acılar yaşatmış bize. almanlar vermiş ayarı, vermiş ayarı enverland deyu deyu. o zaman insan merak ediyor RTE'ye ne vaad ettiler diye. baksanıza üstad bir de demişler yeni atatürk. şişim şişim şişinir gari. dün rüyasında görese donunua işeyeceği adamın varisiyim ben diye. sert mi oldu. yayınlamazsınız canım. self moderasyon diye bişi var. saygılar...

    YanıtlaSil
  2. Goben ve Breslaw gerçekten kaçmayı başarmışlar mıydı yoksa İngilizler bu kaçışa göz yummuş; hatta onları İstanbul’a kasıtlı olarak mı yönlendirmişlerdi? İngiltere’nin İstanbul Büyükelçisi Louis Mallet, daha 1914 Eylül’ünde yaptığı bir açıklamada, İngiltere’nin Goben ve Breslaw’ı Osmanlı payitahtını Rus baskısına karşı daha güçlü kılmak için kasıtlı olarak İstanbul’a yönlendirdiklerini iddia ediyordu. Bu ifade belki de İngiliz deniz kuvvetlerinin söz konusu iki Alman gemisini ellerinden kaçırmalarının özrü olarak bulunmuş bir açıklamaydı. ‘Ancak’ diyor Geoffrey Miller, ‘kaçışın kasıtlı olarak İngilizler tarafından organize edildiği yönünde daha çok kayıtlar var’.

    YanıtlaSil
  3. güzel bir makale, yazalım bulunsun.
    http://www.aksiyon.com.tr/yazdir.php?id=2394

    Geoffrey Miller'ın bir de internet sayfası vardı ama bulamadım şimdi

    YanıtlaSil

Banner from George Steinmetz

(*) Yavaş yürüyorum bela bana yetişiyor, hızlı yürüyorum ben belaya yetişiyorum.