11 Mart 2007 Pazar

Van Allen radyasyon kuşakları


Güneş fırtınaları ile uzaya savrulan radyoaktif parçacıklar dünya etrafında bulunan manyetik kuşaklar üzerinde birikerek Van Allen kuşaklarını oluştururlar. Dünya etrafındaki bu radyoaktif bariyerler aya gidişin bir düzmece olduğuna dair kanıt olarak sunuldu bir zamanlar. O kuşaklardan geçen astronotların hayatta kalamayacağı düşünülüyordu ancak daha sonra kuşaklardan çok hızlı geçildiği ve astronotların düşük dozda radyasyona maruz kaldıkları anlaşıldı.




Dünya etrafındaki manyetik alanlar dünyadaki yaşamı, güneş patlamaları ile oluşan kozmik fırtınalardan korurlar. Aynı zamanda seyri doyumsuz kuzey ışıklarının (aurora) oluşumuna neden olurlar.

Peki bu manyetik alanın kaynağı nedir :?

Bu manyetik alanların %90'ı yerküre içi manyetizmadan kaynaklanır. İç çekirdeğin demir bir küre olduğu düşünülmektedir, üzerindeki katmanların yarattığı yüksek basınç nedeniyle 7,200 C derecelik sıcaklığa rağmen katıdır.







İç çekirdeğin etrafındaki dış çekirdek ise demir ve nikel karışımından oluşan akışkan bir metal kuşaktır. Metal dış çekirdeğin metal iç çekirdek üzerinde yüzüyor olması iki demir parçasını sürttüğünüzde oluştuğu gibi mıknatıslanmaya ve yerküre çevresinde bir manyetik alan oluşmasına neden olur.

İlginç bir not:
İç çekirdek yerküreye göre 1/2 ile 1/4 derece daha hızlı dönmektedir, bu iç çekirdeğin yerküre içinde 700 ile 1400 yıl içinde kendi etrafında tam bir tur atacağı anlamına gelir. Ancak bu hızın değişken olduğu tahmin edilmektedir.

Diğer bir not; güneş sisteminde etrafında manyetik alan olan diğer gezegen Merkür'dür.

0 comments:

Yorum Gönder

Banner from George Steinmetz

(*) Yavaş yürüyorum bela bana yetişiyor, hızlı yürüyorum ben belaya yetişiyorum.