11 Mart 2007 Pazar

Orta Asya'dan gelenler kimlerdi?


Gelin size 80 bin yıllık bir masal anlatayım, yalnız biraz sabır ve dikkat gerektiriyor. Bu yazıda "Kadim Zamanlar" yazısında bahsettiğimiz efsaneler ve henüz kanıtlanamamış bazı tezlerle, günümüz genetik çalışmaları arasında bağlantılar olup olmadığına bakacağız.

Göçler ve mutasyonlar sonucunda insan topluluklarında gen havuzlarının oluştuğundan ve bunlara haplogroup dendiğinden “Daha fazla genetik” yazısında bahsetmiştik. Şimdi babadan oğula aktarılan Y kromozumuna (Y-DNA) ait haplogroup’ların izini “Biz Kadim Türkler” için birlikte süreceğiz.

İnsan genomu içinde SNP (Single Nucleotide Polymorphism) adı verilen ve DNA’nın belli yerlerinde bulunan bazı işaretler vardır. SNP’lerin DNA’nızda bulunup bulunmaması sizi belli haplogrup’ların içine dahil eder. Gözümüzde canlanması için Avrupa’daki Y-DNA haplogroup dağılımını hatırlayalım:

AVRUPA Y-DNA Haplogroup dağılımı


Adli tıpta DNA’dan kimlik tespiti yapmak için veya babalık testlerinde STR (Short Tandem Repeat) denilen marker’lardan faydalanılır. Her bir soyun (ailenin) marker’ları parmak izi gibi benzersizdir ve haplotype olarak tanımlanır. Haplotype bu yazının konusu dışında kaldığından daha fazla detaya girmeyip haplogroup’lar üzerine yoğunlaşalım.

Zamanla genom içinde yeni SNP’ler dolayısı ile yeni haplogroup’lar oluşmuştur. Farz-ı misal, bir “aa” SNP’sine sahip genom, mutasyonlarla yanına yeni “bb” SNP’sinin eklenmesiyle “aa+bb” SNP’lerine sahip olur. “aa” marker’ının haplogroup’una -yine örnek olarak isimlendiriyorum- “P” denirken “aa+bb” marker’larına sahip haplogroup’a “Q” denir. “Q”, “P” ye göre tekamül etmiştir, yani aslında içinde “P” yi de barındırmaktadır. Aşağıdaki tablo Haplogroup’ların gelişimini ve birbirleriyle olan ilişkilerini göstermektedir:


Y-DNA Haplogroup’ları
Y-DNA Haplogroup’ları


Bugün Afrika dışında yaşayan tüm insanlarda M168 SNP’si vardır. Avrasya yolculuğunda Adem babamızın DNA’sına eklenen ilk SNP M168’dir. 80.000 yıl önceki göç yolu aşağıdaki haritada görülmektedir:


M168 - Afrika dışında yaşayan tüm insanlarda bulunan SNP
M168 - Afrika dışında yaşayan tüm insanlarda bulunan SNP


45.000 yıl önce ortaya çıkan M168’e M89’un eklenmesiyle F haplogroup’u ortaya çıkmıştır. F haplogroup’una sahip atalarımız iklim şartlarının zorlaması ile Ortadoğu’ya doğru ilerlerler:


M89 – Haplogroup F
M89 – Haplogroup F


40.000 yıl önce F haplogroup’una M9 SNP’sinin eklenmesiyle K haplogroup’u ortaya çıkar. Asya’nın içlerine doğru ilerleyen atalarımızın karşısına Himalayalar çıkınca göç yolu 3 kola ayrılır:


M9 – Haplogroup K
M9 – Haplogroup K


Aşağıya inen kol Hint Yarımadası’na (Haplogroup L) , Himalayalar’ı aşan kol Çin’e (Haplogroup O) ve Melanesia/İndonezya/Micronesia’ya (Haplogroup M) yerleşir. Haplogroup O ve M’ye daha sonra tekrar döneceğiz. 2 ayrı kol ise kuzeye yönelir, biri İskandinavya’ya doğru (Haplogroup N), diğeri Orta Asya’nın içine doğru (Haplogroup P). İskandinavya’ya doğru yönelen kolu da daha sonra inceleyeceğiz. Bizi ilgilendiren kolun (Haplogroup P) göç yolunu takip etmeye devam edelim. Haplogroup P Baykal Gölü’ne, Orta Asya’nın içlerine doğru ilerler:


M45 – Haplogroup P
M45 – Haplogroup P


30.000 yıl önce bir grup yönünü batıya, Avrupa’ya çevirir:


M207 – Haplogroup R
M207 – Haplogroup R


R1 ve R1b haplogroup’unu oluşturan insan toplulukları Avrupa’nın içlerine doğru ilerler. İklim koşullarına uyum sağlamadaki başarıları, sofistike avlanma yöntemleri karşılarına çıkan Neanderthal’ler için bir şanssızlık olur ve evrim ağacından silinirler.


M173 - Haplogroup R1
M173 - Haplogroup R1


R1b haplogroup’u Cro Magnon denen insan tipini oluşturmaktadır. Mağara duvarlarına yapılan ilk resimler onların eseridir. Günümüzden 20.000 yıl önce başlayan buzul çağı bu insanları güneye inmeye zorlar yani İspanya, İtalya ve Balkanlar’a.


M343 – Haplogroup R1b
M343 – Haplogroup R1b


Mübadele
Bu araştırmalara başlama sebebim yaptırdığım DNA testine göre R1b haplogroup’una sahip olmamdı. Her iki dedemin ve her iki büyükannemin 1923’te yaşanan mübadele ile Balkanlar’dan geldiklerini biliyordum. 80.000 yıl önce Afrika’dan başlayan bu yolculuk 20.000 yıl önce soğuktan korunmak için Balkanlar’a inerek mi devam etmişti? Ardından da mübadele ile Anadolu’ya mı acaba?

Orta Asya'dan gelenler
Peki 1.000 – 1.500 yıl önce Orta Asya’dan Anadolu’ya at üstünde gelen Türkler kimlerdi, haplogroup’ları ne olabilir? Gelin “Kadim Zamanlar” da andığımız efsane ve tezlere bir göz atalım:

Kayıp kıta Mu:
Haplogroup K’dan ayrılan bir kol Melanesia/İndonezya/Micronesia’ya (Haplogroup M) yerleşti demiştik. J. Churchward, Melanesia, Micronesia ve Polinesia adalarının kayıp kıta Mu’nun kalıntıları olduğunu ve Uygurlar’ın Kayıp Kıta Mu’nun kolonisi olduğunu düşünüyordu.


M4 – Haplogroup M
M4 – Haplogroup M


Futhark/Rün Alfabesi:
Turgay Kürüm, İsveç’te bulunan kayaların üzerindeki Futhark alfabesi ile Göktürkler’in Orhun yazıtları üzerindeki alfabe arasında bir ilişki kurmuş bu alfabenin ilk önce Türkler tarafından kullanıldığını ileri sürmüştü. Haplogroup K’dan ayrılan, haplogroup N kolunun İskandinavya’ya yerleştiği biliniyor. Ayrıca haplogroup R’den bazı insan toplulukları buzul çağının sona ermesi ile Avrupa’nın kuzeyine doğru yayılmışlardır.


LLY22G – Haplogroup N
LLY22G – Haplogroup N


Maya kültürü ve Türk kültürü arasındaki benzerlikler
Tahsin Mayatepek’in Maya kültürü ve Türk kültürü arasında kurduğu ilişkiler, Maya dili ile Türkçe’de bulduğu ortak kelimeler, Kuzey ve Orta Amerika yerlilerinin kilim motifleri ile Anadolu kilim motifleri arasındaki benzerlikler, Amerika kıtasında yaşayan yerli halkın genomunun büyük kısmının haplogroup P’den ayrılmış haplogroup Q’dan oluşması


M242 – Haplogroup Q
M242 – Haplogroup Q


Kayıp Kıta Mu Efsanesi, Futhark Alfabesi ve Maya bağlantısı, bana Orta Asya’dan gelen Türkler’in
Haplogroup K->P->R zincirinin bir yerlerinde olabileceğini düşündürüyor. Anadolu’da haplogroup P’ye pek rastlanmadığından analiz dışında tutuyorum.

Haplogroup R
Günümüz Türkiye’si çoz zengin bir genom çeşitliliğine sahip, en kalabalık gruplardan biri olan haplogroup R bile ancak %20’lik bir orana sahip. Bunların büyük bir kısmının mübadele ile Balkanlar’dan taşındığını düşünüyorum, ancak bir kısmının Orta Asya’dan gelmiş olma ihtimali var.

Haplogroup K
Kazım Mirşan’ın tezlerinden biri olan Etrüskler’in Türk olduğu tezi ile İtalya’da yaşayan bir grup insanın haplogroup K olduğunu da düşünürseniz Orta Asya’dan gelen Türkler’in haplogroup K’ya mensup olma ihtimalleri de vardır bence. Ayrıca Türk ve İtalyan kuruluş efsanelerinin ortak temalar barındırdığını hatırlayalım. Türkleri Ergenekon'dan çıkaran da (Asena) Roma'nın kurucuları Romus ve Romulüs kardeşleri sütüyle besleyen de bir dişi kurttur.

Anadolu’da Orta Asya’dan gelen Türk geni baskın değil belki ama birlikte taşınan Türk kültürü bu topraklara hakim olmuş çünkü Türk kültürünün önemli özelliği karşılaştığı diğer kültürleri reddetmemesi eklektik bir şekilde onları da içine katarak zenginleşmesi hakimiyet kurması. Kimilerinin savunduğu gibi saf bir Türklük yok, Türklük gerçekten bir üst kimlik. Ayrıca dileyen buna Türkiyelilik de diyebilir, bir farkı yoktur.

Unutmayalım ki yaşadığımız topraklar bize mensup olduğumuz ırk yüzünden ekmek vermiyor. Aşık Veysel’in andığı gibi, kara toprak;
...
Koyun verdi kuzu verdi süt verdi
Yemek verdi ekmek verdi et verdi
Kazma ile döğmeyince kıt verdi
Benim sadık yarim kara topraktır..

Adem'den bu deme neslim getirdi
Bana türlü türlü meyva yetirdi
Her gün beni tepesinde götürdü
Benim sadık yarim kara topraktır..


Karnın yardım kazmayınan belinen
Yüzün yırttım tirnağınan elinen
Yine beni karşıladı gülünen
Benim sadık yarim kara topraktır..

İşkence yaptıkça bana gülerdi
Bunda yalan yoktur herkes de gördü
Bir cekirdek verdim dört bostan verdi
Benim sadık yarim kara topraktır..
...

Kaynak
National Geographic, The Genographic Project

163 yorum:

  1. Yaziniz cok guzel. Benim de epeydir merak ettigim bir konuya parmak basmissiniz. Insallah daha fazla test yaptiran olur ve gen database'i genisledikce daha net bilgiler elde ederiz.
    Biz aslen Konya'liyiz ve buyuklerimizden teyit ettirdigime gore (600-700 yil kadar once) Buhara'dan gocmusuz anadoluya.
    Test sonucum R1b cikinca sok oldum cunku Atlantic Modal Type diyordu ve en cok goruldugu yer Bati avrupa idi. Bizim dis gorunusumuz Orta Asya'lilari andirir. Bu netice beni cok sasirtti. Daha da enterasan olani familytreedna.com'daki tek %100 matchim danimarkadan.
    Herhalde Anadolu ve orta asya'da bu test cok yaygin olmadigi icin yeterli veri yok diye neticeye bagladim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bütün sorularınızın yanıtı: http://www.notral.com/2013/07/turkiye-ve-dunyann-genetik-yaps.html

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. R1b, Başkır Türklerinde en baskın gendir. Yine seyrek de olsa diğer Orta Asya Türk boylarında da yer yer görülür. Ayrıca Türkiye ve Orta Asya'dan genetik test yaptıran pek olmadığı için mukayese yapmak zor oluyor. Şu durumda mevcut genetik çalışmalar bağlamında yorum yapabiliyoruz. Başkır Türklerinin yanısıra R1b, Türkmenler, Özbekler ve Şorlarda da görülmektedir. Yapılan genetik çalışmalarda Türki milletlerde en çok görülen genler, J2, R1a, R1b, C, O3, N, Q 'dur. En çok görüldüğü Türki devletleri (veya halkları) yazacak olursak:
      J2: Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Uygurlar, Hakaslar, Kafkasya Türkleri (Karaçay, Malkar, Nogay), Karay Türkleri ve bazı Tatar grupları...
      R1a: Türkiye, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, Uygurlar
      R1b: Türkiye, Başkurdistan, Rusya Tatarları, Şorlar, Özbekler vb.
      C: Kazakistan, Moğolistan
      O3: Moğolistan
      N: Sibirya, Kızılderililer
      Q: Ural grubu halklar (Finler gibi), bazı Orta Asya Türki halkları, Türkiye...
      Burada adını anmadığımız bazı haplogruplar da oranları nadir olsa da Türklerin sahip olduğu diğer genlerdir. Bu genlerin farklı ırklarda bulunması sizin Türk olmadığınız anlamına gelmez. Türkiye'deki genlerin subclade'ları Orta Asya Türkleri ile benzerlik gösterir. Ancak Orta Asya'dan ftdna gibi sitelerde test yaptıran pek olmadığından karşılaştırma imkanı pek olmamakta... Dolayısıyla sizi Danimarka gibi ülkelerden benzerlerinizle mukayese etmektedir.

      Sil
  2. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. enterasan benimki de R1b cikti.
    biz 6 gobek konyaliyiz ve ondan oncesinin de Buhara'dan goc ettigini biliyorum. (500-600 yil kadar once)

    YanıtlaSil
  4. FTDNA Türkiye grubuna da buyrun o zaman:
    http://www.familytreedna.com/public/turkey

    Madem oralısınız Buhara'yı görmeden ölmeyin.

    YanıtlaSil
  5. Orta Asya'dan göç etme bir efsanedir

    ECEVİT KILIÇ

    İTÜ öğretim üyesi, antropolog Timuçin Binder Anadolu'nun 1071 sonrasında Türkleştiği savına karşı çıkıyor: Buradaki insanın tarihi 40 bin yıl öncesine uzanıyor..

    Genetik teknolojisindeki baş döndürücü gelişmeler sadece geçmişe değil geleceğe de ışık tutuyor. DNA moleküllerinin dizilişi pek çok kişi ve ulus için hayati öneme sahip "nereden geldim" sorusuna da yanıt veriyor. Ancak Türkiye'de bu konuda kapsamlı bir araştırma yok. Amerika ve Avrupa'da Oxford gibi birkaç üniversite ve yüklü bir ücret karşılığı bazı şirketler bireysel gen incelemesi yapıyor. Bir de National Geographic dergisinin devam ettirdiği "Genografi" projesi var. Bu merkezlere son dönemde Türkiye'den de başvurular yoğunlukta. Derginin ve ilgili şirketlerin sitesine girenler bir DNA numune paketi ve şifre alıyor. Ortalama olarak 100 ile 450 dolar arası bir ücret ödeniyor. Gönderilen paketteki çubukla ağız içinin bir bölümü kazınıyor ve çubuğun üzerindeki DNA numunesine hiç dokunulmadan gönderiliyor. Merkezde bu parça inceleniyor ve başvuranın atalarının nereden geldiği tespit ediliyor. Türklerle ilgili tüm bu genetik araştırmaların sonuçlarını yakından takip eden bir isim var: İTÜ İnsan ve Toplum Bilimi bölümü öğretim üyesi, antropolog Timuçin Binder. Kaliforniya Üniversitesi'nde antropoloji (İnsan kültürü, toplumu, biyolojisi üzerine araştırmalar yapan bilim dalı) eğitimi alan Binder, ardından tarih ve genetik bilimler üzerinden akademik çalışmalar yürüttü. Genetik miras tıbbın konusu olarak bilinse de antropolojinin ilgi alanına giriyor. Binder ile Türklerle ilgili genetik araştırmaların sonuçlarını konuştuk.

    GELENLER YÜZDE 10-15
    * Genetik araştırmaların Türklerle ilgili ortaya çıkardığı en büyük sonuç ne?
    Türkiye'de yaşayan insanların büyük bölümünün 40 bin yıl önce de bu topraklarda yaşamış olmaları. Yani Türkler 1071 yılında Anadolu'ya gelmedi hatta 40 bin yıldır buradan kıpırdamamışlar. Bu topraklara aitler, Orta Asya'dan geldiği söylenenler buralı aslında.

    * Orta Asya göçü olmadı mı?
    Oldu ama gelenlerin sayısı çok az. Gen araştırmaları bugün Türkiye'de yaşayan insanların ne kadarının Orta Asya kökenli olduğunu ortaya çıkartıyor. Buna göre Türkiye'nin genetik yapısı tarih öncesi dönemde bugünkü şeklini alıyor.

    * Göç edenler ne kadar az?
    Bu rakam ortalama yüzde 10-15 civarında. Yani Orta Asya'dan bu topraklarda yaşayanların yüzde 10-15'i gelmiş ve nüfus yapısını da değiştirememişler. Hiç de Orta Asya'dan Anadolu'ya 'bir kısrak başı gibi uzanan' bir durum söz konusu değil. Orta Asya göçü bir efsane. Zaten gelen az sayıdaki insanın geni de çok daha kalabalık yerli toplulukların içinde kaybolmuş. Ayrıca gelenlerin Türk mü, İranlı mı veya Afgan mı olduğunu da bilmek çok zor.

    * Neden zor?
    Genetik araştırmada etnik bir tanımlama söz konusu değil. Genetik dağılımın araştırılması Türklerin kökenlerinin araştırılması anlamına gelmiyor. Çünkü 'Oğuz geni' veya 'Türk geni' diye bir şey yok. Genetik araştırma her insanın kökeniyle veya soyunun bugüne kadar nerelerde bulunduğuyla ilgili veriler taşıyor.

    'TÜRKLÜK' KÜLTÜREL KİMLİK
    * 'Türk geni yok' derken neyi kastediyorsunuz?
    Türklük bizim ürettiğimiz kültürel kimlik. Aynı şekilde Yunanlılık da Ermenilik de bir kültürel tasarım ve kurgu. Türklük daha modern bir kavram ve son 200 yılın ürünü. Bugün bu topraklarda yaşayan insanların tarihi binlerce yıl önceden başlıyor. Yani herkese Türk diyemeyiz, Türklük bugünle ilgili. Kavramları biz icat ettik, herkese Türk dedik. Bizden öncekilerin kim olduğunu bilmiyoruz bile. Biz Uygurlara Türk diyoruz ama onlar kendilerine Türk demiyor. Etnik kimliklerden çıkarak bir şeylere ulaşmak çok zor. Türk olmak için Orta Asya'dan gelmek gerekmiyor. Türklük çok daha sonra oluşmuş bir kimlik. Göçle gelenler 1100'lü yıllarda "Danişmentname" adlı bir eser yazmışlar ama içinde Türk olduklarına dair tek bir kelime yok. Türk veya Türklük kelimesini ilk kullananlar yabancılar oluyor. Bir de Göktürkler kendilerine Türk demişler.

    http://arsiv.sabah.com.tr/2007/12/10/haber,3FB722F1C5C04CCEB7FC21A7BC937B4C.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yanlı ve yanlış bilgiler verilmiş yazıda. 1000 Sene önce de Avrupa'da Türkçe konuşulduğunu ve Avrupa'nın ortasına Türkiye dendiğini Avrupalılar söylüyor. Sadece bir iki örnek:
      1) Türklerin/Turancılarn yaşadığı bir bölge: http://en.wikipedia.org/wiki/Székely_Land
      2) 1000 sene önceki Avrupa haritasında http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Banduri_and_Lisle._Imperii_Orientalis_et_Circumjacentium_Regionum.E_(Turcia).jpg

      Sil
    2. Haber arastırma saptırılmış turkler orta asyadan gelirken zaten R1a ve R1b ve J2 YE SAHİPTİLER ÇÜNKÜ türkler direk tanrı dağlarından çıkıp gelmediler en az 400 yıl ön asyada kaldılar hatta daha önce indo german halklarlada karıstılar .bu gün anadolu türklerinde çıkan sonuucn çok benzeri özbekistan ve türkmenistanda çıkıyor.

      Sil
    3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    4. Anadolu'ya gelen Türkler (=Oğuz/Türkmenler) Ön Asya'dan değil, direk bugünkü Kazakistan topraklarından Anadolu'ya geldiler. Bugünkü Kazakistan topraklarına da Anadolu'ya gelmeden takriben 300 yıl önce bugünkü Moğolistan, Altay Muhtar Cumhuriyeti ve Kırgızistan civarındaki bir bölgeden geldiler.

      Özbeklerin ve Türkmenistan Türkmenlerinin genetik neticeleri Anadolu Türklerininkinden çok farklı ve hatta Özbeklerle Türkmenistan Türkmenleri bile genetik olarak birbirinden epey farklılar. Netice itibariyle, bugünkü Anadolu Türkleri, bugünkü Azeri Türkleri ve bugünkü Türkmenistan Türkmenleri takriben 1000 yıl önce bugünkü Kazakistan topraklarından hemen hemen aynı yıllarda Anadolu, İran (bugünkü Azerbaycan Cumhuriyeti toprakları daha düne kadar İran'ın parçasıydı) ve bugünkü Türkmenistan topraklarına gelen Oğuz/Türkmenlerden genetik olarak çok farklılar. Genetik neticeler gösteriyor ki Oğuz/Türkmenler Anadolu'da da, İran'da da, bugünkü Türkmenistan topraklarında da yerli halklarla çok karıştılar ve sonunda büyük ekseriyetle oraların genetiğine sahip hale geldiler.

      Sil
    5. Ayrıca, mühim olan hangi haplogruplara sahip olunduğu değil, hangi haplogruplara ne nisbetlerde sahip olunduğudur. Otozom genetiği ise haplogruplardan da daha mühimdir.

      Sil
    6. onur bey çok anadoluya gelen türkler ön asyadan gelmedi derken bunu neye dayandırıyorsunuz? tüklerin anadoluya iki adet giriş yolu olmuştur, bunlardan birisi de ön asyadır. bu bölgedeki türkmen nüfusuna bakarak bunu görebilirsiniz. kuzey ırak ve suriyedeki türkmenler kazakistan-kafkasya-doğu anadolu üzerinden bu bölgeye indi diyorsanız size kolay gelsin...

      Sil
    7. Ön Asya dediğiniz yer Yakın Doğu ya da Batı Asya denen yer. Oranın tamamına Türkmenler Anadolu'ya da olduğu gibi Selçuklu devri göç dalgasıyla geldi. Bu tarihi olarak kayıtlıdır. Irak ve Suriye'deki Türkmen varlığı Selçuklu evveline gitmiyor. Selçuklu evvelinde Türkmenler tümüyle bugünkü Kazakistan topraklarının Aral gölü civarında yaşıyorlardı, yaşadıkları yurt orasıydı. Selçuklularla beraber Anadolu'ya gelişleri de Hazar'ın kuzeyinden değil güneyinden oldu. Bugünkü Türkmenistan ve İran toprakları üzerinden geldiler. Bütün bunlar tarihi olarak kayıtlıdır. Neredeyse yıl yıl malumatlar var tarihi kayıtlarda. Ne zaman nerelerde olduklarını takip edebiliyoruz onlardan. Bütün tarihçiler de hemfikirdir o yüzden bu mevzuda.

      Sil
    8. onur bey, biz de ön asya türklerin ana vatanadır demiyoruz, göç yolu olarak kullanılmıştır. yazdıklarınızı ve yazdıklarımı tekrar gözden geçirin derim..
      ayrıca ırakta selçuklu öncesi türkmen yok diyorsunuz da samarrayı nereye koyuyorsunuz...

      Sil
    9. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    10. Ertan bey,

      Samarra kolonisi gibi Irak'ın tek bir şehrinde kurulmuş bir Türki kolonisinden (koloniyi onlara kurduran da Abbasiler dikkatinizi çekerim, sebebi de onları emirlerinde köle asker olarak kullanmak istemeleri) bahsetmeye lüzum bile duymadım. Koca Irak'ta tek bir şehirde Türki kolonisi olsa ne olur, olmasa ne olur demografik olarak? Kaldı ki Samarra'nın nüfusunun bir kısmı Türkilerden müteşekkildi, diğer pek çok kavimden insan da yaşıyordu orada. Lutfen objektif olalım.

      Sil
  6. Bu isleri iyi bilen birileri ta Cinden baslayip Balkanlara uzanan bir cografyada Turkce'nin nasil hakim bir dil haline geldigini bir aciklasalar. Mesela cogunun I haplogrubuna dahil oldugunu tahmin ettigim Gagavuzlarin Turkce konusmalari. Ne kadar enteresan degil mi?

    YanıtlaSil
  7. Dis gorunus ile haplogroup arasinda pek bir baglanti yok, Bircok amerikali zenci, hintlilerin bir kismi da R1b olabiliyor, Binlece sene once bir R1b baba zenci ile evleniyor, onlarin zenci cocuklari... hep zenciyle evleniyorlar, ama erkek cocuklarin haplo grubu R1b olarak kaliyor.

    YanıtlaSil
  8. Burada arastirmacinin ve okuyucunun atladigi bazi seyler var. Her seyden once Turkler, yani Proto Altayli Turkler sadece Anadolu'ya goc etmedi. Turkler, Hunlar'dan once de sonra da onlarca kez Avrupa'ya Asya'ya Hind'e ve Cin'e kabileler halinde goc ettiler. Bakiniz Avrupa ve Bati hunlari, avrupa avarlari' pecenekler' hazarlar' bulgarlar,kumanlar, kipcaklar, hatta mogollar ve tatarlar, bu gunku ukrayna, polonya, bulgaristan gibi ulkelerde son 1500 yildir yasadilar ve asimile oldular. en sonunda hepimiz once adem sonra nuh'dan gelmeyiz ancak her irkin dominant karakteristigi vardir. turkler distan evlenen bir inanca sahip olduklari icin cok cabuk irki yapilarini kaybederler.turkler yeryuzundeki her dine kaydolmuslardir hazar imparatorlugu yahudiydi. halk, hukumdar istedi diye bir gunde topluca yahudi oldu, bugun polonya ve ukrayna'daki karay turkleri turkce olarak yahudi tevrati kullanir. sadece irki bir din olan yahudiligi bile alip onun icin savasan acik fikirli bir toplum tabii ki cok cabuk asimile olur. avrupa ve cin'e hindistana yerlesen her turk halki 2 kusak icinde asimile olmustur. almanlasmis,slavlasmis, cinlilesmis, mogollasmis, ermenilesmis, rumlasmis, araplasmis, hintlesmis cok turk halki vardir. bugun pakistanin kuzeyindeki bir halk ki ayyildizli bayrak tasirlar etnik turklerdir fakat urduca konusurlar. pek cok cin soyu turktur ama hizla cinlilesmis hatta eski akrabalarina dusman olmustur. bugun anadolu da cok ermeni sarisindir. ermeniler iranik bir kavimdir ve esmerdir. sarisin beyaz tenli ermeniler hristiyan kipcak turkleri olup komsu koylerle akrabalik kurup dillerini unutmuslardir ya da rumlasmislardir. turkler icin irk onemli degildi. zaten hic bir turk kendisini turk kabul etmemistir. turk adina ilk kez gokturkleri tanimlamak icin cin kaynaklarinda rastlanir. gokturk hukumdari istemiyi ziyaret eden bizans elcileri ilk kez turk kavmi gormustur. o turkler 500 yil sonra ki gokturklerle akraba olmnayan oguz kavmidir ama benzer dil-gramer yapisi vardir anadoluya saldirinca (oguzlara) turk demistir. turkmen ismini oguzlara iranlilar veya araplar bizans kaynaklarindan vermistir. musluman olan turku putperestern ayirmak icin farsca ek men gelmistir. musluman turkler cok uzun sure turkmeni kabul etmemis kabile isimlerini kullanmis ama putperest oguzlardan ayilmak icin turkmeni kullanmaya razi olmuslardir. arap ve iran hukumdarlari maiyetlerindeki kolemen-memluk savasci turkleri ki muslumanlastiriliyorlardi hur turklerden ayirmak icin turk-men demistir.
    yani onceleri putperest turk cokken kole musluman turkler icin turkmen kullanilmis sonra ozgur musluman turkler de kendilerini putperest ozgur turklerden (ki kabile adlariyla aniliyorlar ve iranlilar ve araplarin saldirisna ugruyorlardi) ayirmak icin gonullu olarak turkmen demistir. bizans asla anadolu icin turkia yi kullanmamis ama avrupalilar hacli seferlerinden once hristiyan olmayan, dusman musluman turk yurdu icin hakli olarak turkiya demeye baslamistir. turkmenler asla ulkelerine turkiye dememisti. bu ulkenin adi rum ulkesiydi. anadolu selcuklularindan osmanliya kadar bu ulke ta ki istanbul fethedilip artik son rum devleti ebediyen silininceye kadar bu topraklar diyar-i rum du. fatih kendini rum imparatoru ilan etmisti. kanuni, fransiz kralina gonderdigi mektupta anadolu'dan rum ulkesi diye bahsediyordu. son roma da ortadan kalktigi icin hristiyan avrupa turklerin aslinda komik olan musluman roma iddiasini asla kabul etmedi. fatih'in italya'yi fethe hazirlandigi dusunulurse. turkiye adini avrupalilar son 1000yildir kullaniyorlar. ilk turkiye'yi resmi ulke ismi olarak el etrak ul turkiyya olarak misir memlukluleri kullanmistir. o devletin ulkesinin ismi turkiya idi. turkiya rumiya'ya dusmandi, onceleri dost sonralari dusman olmustu, yavuz turkiyayi fethedip varligina son verince yeryuzunde tek turkiye kalmisti, turkler kabul etse de etmese de. turkiyanin yonetici sinifi memlukler once turk genelde kipcakdi cunku oguzlar kisa surede kitleler halinde musluman olmustu. muslumanlari kole yapmak haramdi. ama kipcaklar kafkasya ve orta asya'da hala putperst veya hristiyan idi.kirgiz ve kazaklar 19.yy de musluman oldu mesela. ne zamanki kipcaklarin da cogu musluman oldu o zaman kole ticareti hristiyan cerkeslere kaydi, yavuz zamaninda misir artik cerkes-kafkas halklari tarafindan yonetiliyordu ama onlar da asimile olmustu, turk isimleri aliyorlar turkcve konusuyorlar ama cerkeslik mevhumunu koruyorlardi. kansu gavri nin ismi kansu kanlisu dur ve ortaasya'da bir nehirdir tumenbay da keza oyle. yavuzun sevmedigi barbaros pek cok kez misirdaki memluklulere siginmistir mesela. cunku kardes bir devletti.
    misirin bagimsizligindan sonra ki bugun yunanistanda bulunan kavalali olan m.ali pasanin cizdigi bayraklar hep ay yildizliydi ingiliz mandasi altindaki misir bayragi tum ulkuculerin ruyasidir herhalde. 3 hilalli al bayrak ve her hilalinin ucunda bugunku 5 koseli yildiz.
    osmanli zamaninda oguz olmak iyice kotu hale geldi uyuz ve oguz anadolu agzinda ayni sekilde soylenir. turk demek hakaret haline geldi. halbuki osman gazi turkmen olmakla ovunurdu. ama hukumdar soyu hizla yabancilarla evlenip bozuldu. ustelik hristiyan cocuklari vezir- pasa olunca turklere sadece irgatlik kaldi. son turk veziri candarli ki turkmen asiret lideriydi fatih i kizdirinca (bizans imparatoruyla gizli pakt imzalamisti cunku istanbul duserse yeni bir hacli seferinden korkuyordu), fatih turklere guvenilmeyecegine hukmetti. sert ve devleti kuran turkler yerine ucuz. munis. zavalli canlarindan baska hic birseyleri olmayan devsirmeleden olusan bir devleti yonetmek cok kolaydi. makyavel osmanlinin gucunu devsirmelere baglar. yaban romaninda yakup kadri koylulerin turk olmaktan utandigini estagfirullah turk degil muslumaniz dedigini yazar ki o bir turkmen koyudur. turk diye alevilere deniyordu ve osmanlinin can dusmaniydilar. tarihte osmanli kadar cok turk kirmis bir devlet bulmak zordur. yavuz, cengiz, timur, sah ismail, kuyucu murat pasa. bu isimler kadar cok sunni ya da alevi ama etnik turk olduren tarihte cikmaz. herhalde butun hacli seferleri tarihince kaybettigimizden daha fazlasini bunlar kesmistir.anadolu da bugun etnik turk kalmama sebebi budur. turkun turke karsi etnik temizlik yapmasi. aslinda osmanlidan en once biz turkler davaci olmaliyiz. etnik temizlik yapti diye. turklestirilmis halklar vardir ama turk cok azdir. bir yandan kendi liderleri bir yandan durmaksizin suren savaslar zaten cok az olan turk nufusunu azaltmistir, yine de bugun 2 milyon etnik turk vardir ki anadoluyu 100bin den az bir sayiyla asimile ettigimiz dusunulurse 2 milyon alevi veya sunni turkmen turkiye'nin daha cook uzun bir sure turk kalacaginin tapusudur. ancak ilginctir etnik turkler genelde milliyetci partilere oy vermez. asiretler genelde dinci ya da komunist partilere oy verir. turkler icin milliyetcilik utanilacak bir sey gibidir. turkiye turkleri icinde milliyetcilik yapan cikmamistir. ilk turkculer rusya turkleriydi; ismail gaspirinski kirimli, yusuf akcura kafkasyali, zeki velidi togan ortaasyali idi. tek anadolulu turkcu olan gokalp de Kurt'tur. turkes kibrisli, ataturk selanikli,Seyyid Ahmet Arvasi ki Turk islam ulkusunun yazaridir adindan da anlasilabilecegi gibi Arap'tir. Bir tek anadolulu turkler turkculuk yapmammistir. dikkat ederseniz dtplilere en cok saldiri cerkezlerin yasadigi sakarya bolgesinden gelmektedir. pek cok kurtce konusan ulkucu bilirim mesela. ya da bir anda azili fasist kesilen tayyip ki secim gecesi tek bayrak tek devlet tek millet gibi 1944'te soyleyeni turanciliktan hapse attiran slogani soylemis, ya sev ya terket demis ve sirf bu yuzden son 15 yildir fasit diye damglanmis mhp ye bile baskin cikmis bir gurcu. bakani etnik temizlik yaptigimizi kabul ediyor.
    fakat tabii kimse zannetmesin ki milliyetcilige prim vermeyen turkler, soz konusu vatan oldu mu gercekten gerisi teferruat olacak eylemlere yonelebilrler. bu ince cizginin son bin yildir kan kirmizisla cizildiginin unutulmamasinda da fayda var. milliyetcilikte sampiyonlugu baskalarina birakan etnik turkler vatanseverlikte sinir tanimadiklarina tarih sahit olmustur. ne de olsa turklere vatanseverlik dersini 2200 yil once ilk hukumdarlari mete cok agir bir seklide vermistir (bakiniz kutludag olayi- mete'nin nutku) ama milliyetcilik dersini Ataturk'ten alali sadece 85 sene olmustur.
    LA dan ozgur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kıpçak dediklerin bugünkü kazaklar e hiç sarışın yok.Mongoloidler ve hepsi siyah saç siyah göz.Boş yapmışsın.

      Sil
    2. Anadolu çoğunlukla etnik Oğuz, boş yapmışsın cidden. 100 bin gelip kimseyi asimile ettiğimiz yok, zaten çoğu asimile olmuş halkla orta asya kültür kodlarını ve dilini koruyamazsın, öyle bir dünya yok. Azerbaycanlılar Oğuz, genetik olarak en yakın topluluk da yine onlar çıkıyor. Kuzey İran Oğuzları biz Türküz diye bas bas bağırıyor. Hepimiz Oğuzca lehçeleri konuşuyoruz, aynı kültür, aynı kan. Onlar da mı Ermeni Rumdan olma Türk? Yani cidden saçmalıyorsunuz artık siz, etnik Türk değiliz goygoyu bitsin artık. Osmanlı Oğuzları çok ezdi, doğrudur ama biz de buraya uzun zamana yayarak akın akın geldik, öyle bir avuç falan da değildik. Şuna katılırım, savaşlarda katliamlarda çok Türk öldü. Savaştan sonraki ilk sayımda 15 milyon Anadolu'dan 9 milyon müslüman çıktı. Atatürk akın akın, milyonlarca geldiğimiz Anadolu'da bu kadar mı kaldık diyerek üzüntüsünü belirtmiştir. Ama kalan da gayet Türktür, şüphen olmasın.

      Sil
  9. yuh yani ustteki yazıyı yazan arkadaş nerenden uyduruyorsun bu zirvalari eminim sende turk değilsini turkler adına nasıl konuşursun yok 2 milyonuz falan filan ebesinin .... bilmem nesi ayıp yani madem anadoluda bu kadara az turk var bu turkiye halkinin /86 sinin anadili neden turkce önce bunu bir izah et ve 55 milyon katiksiz oguz turku turkmen var sen galiba sayilari 2 milyon civarinda olan arab ve zazalarla karıştırdım bu milleti rakamlar şayet sensin dediğin gibi olsaydı bu vatanda turkce konuşulmaz adıda turkiye olmazdı git biraz kitap oku araştır öğren bilmemk değil öğrenmemek ayıptır tabi art niyetin yoksa art niyetli isen başka sözlerim var ama burda ağır olur

    YanıtlaSil
  10. ben anadolu ve turk dunyasinin bir çok yerini(kaşgar,urumçi gibi) gezmiş ve bizzat görmüş birisi olarak şunu diyebilirmki guney doğuda dahi turk geni hakimdir sadece diyarbakür hakkari siirt ve şırnakda yok denecek kadar az ve rize artvinde biraz karışıklık var onun dışında kalan bolgelerin ve şehirlerin /90 dan fazlasi baskin oguz turk(turkmen)karakteri gosterir turkistandaki akrabalarimizla karşilaştırdığımda ise aradaki o kadar mesafe ve yuzyıllara rağmen hem dil hemde sima yuz vs olarak çok yakınız kazaklarda ve kısmen kırgızlarda moğol karışması biraz fazla olduğu için onlar anadolu turklerinden biraz farklı ama geriye kalan 200 milyonluk turk dunyasından 180 milyonu birbrine benzer şimdi anadoludan 7000 km uzaktaki uygur turklerinedemi anadolu milletleri karıştı??? onlar turkiye turklerine çok benzer halbuki :):):) yani bu yukarda planlı yazılanlar tamamen saçmalık inanmayın arkadaşlar ermeni yalanları ingiliz yalanlari lawrence yalanlari ajanlik ne derseniz deyin adına ama hepsi yalandır turkiyede 55 milyon saf turkmen oguz turku ve karışmışlarla 60 milyon geriye kalan iran kokenli kurt dediğimiz gurman kirmanc zaza gorani sorani lor ve biraz arapla 2-ila 3 milyon civarindaki balkan kokenliler ve birazda gurcudur bunların hepsini toplarsanız yani turk olmayanları 15 milyon dahi etmez kurtler 8 milyona yakin zazalarla birlikde ama bu hizla kumlamaya yani üremeye devam ederlerse 2050 çoğunluğa bile gecebilirler orasıda işin ayrı bir boyutu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayal aleminde yaşıyorsun. Ben senin Orta Asya'daki Türki devletleri gezdiğine inanmıyorum. Gezse idin bu kadar saçma sapan yorumlarda bulunmazdın.

      Sil
  11. Tanidigim ve Turkmenligi yuzyillardir suphe goturmeyecek cok koklu bazi insanlar var ve bunlarin kendi icindeki genetik cesitliligi yukarida bahsi gecen calismalarin iddia ettigi basite indirgenmis hipotezlerle hic uyusmuyor. Turkmenlerde de asiret duzeni olmustur ve ayni asiretin icinde R1’den, C3’e ve G2’ye kadar degisik haplogruplarda erkekler var. Asya gorunumlu G2’lerle sarisin C3’ler bir arada.

    Ornegin Timucin Bender'in referans verdigi Cinnioglu calismasinda Turkiye'ye Asya’dan gelen genlerin oranlari hesaplanirken sadece O, C ve Q haplogruplari esas alinarak bir inceleme yapilmis. Yani bu 3 gen grubunun Asya'daki oranlarina bakilmis Turkiye'deki oranlarina bakilmis ve buradan yola cikarak goc eden Turkistan'lilarin nufusa orani basit bir matematik yontemi ile hesaplanmis.

    Halbuki ornegin Uygurlar’in genine baktiginizda %5’e varan G2 haplogrubu-ki Kafkaslara ozgu diye dusunulur-, %40’a yakin R1 haplogrubu-ki Avrupalilar bunu Avrupa geni sayar- ve Turkiye’dekine cok yakin miktarda %30’a varan J haplogrubu goruyorsunuz-ki bu da Semitik ya da Ortadogulu sayilir-. C’ler, Q’lar ve O’lar ise Uygurlar'da da Turkmenler'de de azinliktadir. Bu durumda %30'luk J'ler, %40'lik R1'ler gozardi edilerek sadece bahsi gecen Mogol genleri ile Guney Turkistan'dan yani Dogu Turkistan, Ozbekistan, Turkmenistan yolu ile gelen genler dogru hesaplanamaz. Soy agaci tartismasiz Horasan'a giden, ozbe oz Turk hala daha orada akrabalari olan bir abimiz ornegin G2 cikti, kuzeni de J2.

    Ben Anadolulugumuzun cok guclu oldugundan eminim ancak bana oyle geliyor ki bizim Guney Turklugu (Azerbaycan, Turkmenistan, Ozbekistan, Dogu Turkistan) ile olan baglarimiz dogru bir bicimde incelenmiyor veya oldugundan az hesap ediliyor.

    Dil baglaminda ise bana su cok garip geliyor: Sarayda temel dil Turkce degil iken, Farsca, Arapca ve Osmanlica onde iken halkin icinde Muslumanliga bir donme olsa da neden Turkce dominant dil haline gelsin? Bosna, Arnavutluk, Makedonya’da da Muslumanlastirma yasanmisken buralarda neden Turkce yayilmamis da Imparatorlugun cok daha fakir bir bolgesi olan Anadolu’da yayilmis olsun? Ayrica Osmanli’nin hukum surdugu bircok bolgedeki Hristiyanlar Turkce konusmazken nasil olmus da Anadolu’daki Ermeniler Turkce konusur olmus? Acaba Turk komsularinin sayisi cok miktarda olmus olmasin? Dahasi Impratorlugun son yuzyili haricinde Grek ve Ermeni kokenlilerin ekonominin cogunu elde tutmalari goz onune alindiginda acaba Musluman olmanin getirdigi ekonomik faydalar gerceklerin cok otesinde hesap ediliyor olmasin? Zira Musluman olmak asker olmak ve ekonomik olarak kisitlanmak anlamina da gelmiyor mu idi?

    Azerbaycan’a milyonlarca Alevi Turkmen gocerek Safavi devletini kurdu ancak buna ragmen Farsca etkisini kaybetmedi. Azerilerin de sonradan Turklestikleri iddia ediliyor. Halbuki Azeriler Safavi devletini kurmadan cok once Farslar Muslumanlasmisti. Bu durumda nasil oldu da Turk dili orada da “language replacement-dil degistirmesi” ile hakim dil haline geldi?

    Ayni pencereden baktigimizda Timurlular Pakistan ve Hindistan’a da hakim oldular ancak burada ne Farsca ne de Turkce lehine bir “language replacement” oldu. Bu is ancak Ingilizler yaygin egitime gectikten sonra gerceklesti. Bu durumda orgun egitimin olmadigi Osmanli’da Turkce konusan nufus nasil oldu da kendisinin 10-15 kati oldugu soylenen bir gruba dilini kabul ettirdi?

    Toroslar’da, Aydin’da, Kastamonu’da az karismis Turkmenlerin genlerine hic bakildi mi? Bunlarin hic de C, O ve Q’dan ibaret oldugunu zannetmiyorum. Ya peki Kurtlestigi bilinen G.Dogu’daki Turkmen asiretlerinin geni incelendi mi? Timur soyundan gelen ailelerde de C3 degil J2 haplogrubu bulundugu soyleniyor.

    Tum bunlar goz onune alininca bana oyle geliyor ki Anadolu’ya gelen Turk nufusu su ana kadarki calismalarda tahmin edilenlerin cok uzerinde olmali. Ve de buyuk ihtimalle bu goc jenerasyonlar boyunca da surmus olmali.

    Elbette ben antrapolog ya da genetikci degilim ama cevaplanmasi gereken cok soru oldugunu ve Anadolu’nun Guney Turk bolgeleriyle baglarinin tahmin edilenlerden cok daha guclu oldugunu dusunuyorum. Bu baglamda ozellikle 7. Yuzyilda yazili dillerini kullanmis ve devletlerini kurmus olan Uygurlar ile Turkiye Turkleri arasindaki genetik baglara cok daha dikkatli bakilmasinin onemli olduguna inaniyorum.

    Journal of Human Genetics’in 2007 sayisinda yapilmis cok ilginc bir calisma var. Calisma esasinda Cin’deki Liqianlarin kokenini anlamak icin yapilmis ancak bu arada Italyanlar, Mogollar, Han Cinliler, Arnavutlar, Sicilyalilar, Yunanlilar, Yugurlar, Makedonlar, Liqianlar, Uygurlar ve Anadolular birbirleri ile karsilastirilmis. Bahsettigim karsilastirma 587. Sayfada 4.b numarali Figurde.

    http://www.nature.com/jhg/journal/v52/n7/pdf/jhg200782a.pdf


    Buradaki amac Liqianlarin kokeni ve arastirmacilar Uygurlarla Anadolular arasindaki bagdan hic bahsetmiyor.

    Ancak bu arastirmadaki analiz gosteriyor ki hem Urumci hem de Yili’daki Uygurlar’in en yakin oldugu topluluk Anadolulu insanlar yani biz Turkleriz. Bu konuda Timucin Bender ne diyecek? Ortada ciddi bir eksiklik oldugunu dusunuyorum. Kamuoyunun da tek yonlu bir sekilde yonlendirildigine inaniyorum. Language replacement-dil degistirmesi teorisine cok uzun sure inanmis biri olsam da bu analizleri gordukce ve yukarida yazdigim sorulari sordukca bahsedilen oranda bir language replacement olmadigini dusunuyorum. Son yuzyilda yapilan mubadelelerle gelen insanlarin ayni zamanda 1. Dunya Savasi ve Balkan savaslarindaki kayiplarin bir genetik kaymaya yol acip acmadiginin da arastirilmasi gerekir diye dusunuyorum. Anadolu'daki Turkistan kokenli insan orani %10'dan cok daha fazla olmali, biz Dogu Turkistan, ve Timurlularla cok bagliyiz ve Uygurlarin en yakin oldugu insanlar Anadolulular. Su denirse dogrudur: Anadolu'ya gelen Kuzey Turk orani cok az idi ancak bunun otesinde iddialarda bulunmak cok dogru degil. Bilim de basin da gozlerini acmali.

    Not:Okuyucu isimli arkadas da Timucin Bey ver arkadaslarinin oyununa gelmis. R1b Kirgizlarda cogunluk genidir, Uygurlarda ve Turkiye Turklerinde ayrica Ozbekler ve Turkmenlerde de %20 uzeri yaygindir. Yani sizin kokunuzun Orta Asya olma ihtimali cok ama cok yuksek. Avrasyada Avrupalilar ve Asyalilar bundan binlerce yil onceden beri karismistir. Basindaki yanli bilgilere kanmayin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bravo çok doyurucu bir analiz

      Sil
    2. Kırgızlarda çoğunluk olan R1a'dır, R1b değil, palavra sıkma. Yazdıkların baştan sona yanlışlarla dolu, hangi birini düzelteyim!

      Sil
    3. Dil baglaminda yaptiginiz analiz, sadece Osmanli donemi esas alindiginda mantikli gorunuyor. Lakin, Anadolu insaninin muslumanliga ihtidasi cok buyuk olcude Selcuklu doneminde ve ardindan gelen beylikler zamaninda ve biraz da Osmanilinin erken doneminde gerceklesiyor. Turkce yaygin bir iletisim dili olma ozelligini daha o zamanlar kazanmis oluyor.

      Sil
    4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    7. Ben toroslar da yaşıyorum.G hanglosundanim.otomozal da aldim.sizi kutluyorum.

      Sil
  12. Bu arada deep subclade cozumum R1b1b2a1b4c cikti.

    -okuyucu

    YanıtlaSil
  13. avrupa bize kulagimizi tersten gostertmek istiyor hepsi bu. kronolojide butun genler avrupadan once asyada bulundu. ingiliz dili de iran diliyle yakin akrabadir. biz avrupadan gelmedik avrupa bizden geldi.sadece bildigim kadariyla avrupadaki E Y-dna misirdan yunanistana oradan avrupaya direkt gecmis oldu. R I ve J hep asyada avrupadan once bulundu. ingilteredeki Stonehenge bile sadece 7000 yasinda. bizim avrupaliligimiz degil avrupanin asyaligi yada afrikaliligi sorgulanmali. Anadolunun turkce konusan insani tarihe baktiginda ecdadindan hep onur duyacaktir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru. illaki karışım olmuştur ama bu anadoluda degil hind-avrupalıların ortaasyada olduğu zamanlarda sonrada türklerin iran üzerinde hakimiyet sağladığı dönemlerde.Asyada Kalanlar ise Mogol unsurlar ile karıştı. Bu da balkanlardan gelenler ile iran üzerinden gelenler ve asyadaki türkler arasındaki fizyonomi farkını açıklar.

      Sil
    2. Dediğin doğru olsaydı Anadolu Türklerinde çok daha fazla Güney Asya geni olması gerekirdi. İrani halkları Anadolu halklarından ayıran en önemli genetik özellik Anadolu halklarına göre Güney Asya genlerinin belirgin derecede fazla oluşudur. Halbuki Anadolu Türkleri Ermeni ve Süryanilerle aynı seviyede Güney Asya geni taşıyorlar. Bu da Anadolu Türklerinin Kafkasoid genlerinin büyük çoğunluğunu İrani halklardan değil Anadolu halklarından aldığına işaret ediyor.

      Sil
    3. o kadar kolay ve kestirme yoldan olmuyor maalesef...şu açıktır türkler anadoluya gelmeden de genetik olarak karışıktır, çok eski tarihte olanları spekülasyon olabilir ama bilinen yakın tarihe ilişkin olanları yazıyor kitaplarda...

      Sil
    4. Lutfen referans vererek sohbet edelim. Yoksa bir yere varamayız.

      Sil
  14. İlgiyle takip ediyorum sizi, teşekkürler paylaşımlarınız için.

    YanıtlaSil
  15. Tesekürler arkadaslar. Cok ilginc yorumlar okudum, ama aradigimi halen bulamadim. Dilden, kültürden,Dogudan, Batidan, Yüz benzerliginden, Dinden ve Dil benzerliginden ve sayre konulardan bahis ediliyor. Bir hobi olarak bende soyumu ve türklügü arastiriyorum.
    Kendim almanyada yasadigim icin cesitli devletlerden ve türkiyenin degisik yörelerinden gelen insanlari görüyorum ve benzerlik konusuna gelinirse bence türklügü ifade eden bir kriter degildir. Italyan türke, türk arnavuta romene, arab türke.... hepimiz birbirimize benziyoruz. Dil desek muhakak benzerlik olacakdir cünkü dil milletler arasinda gecmisde olsun veya gelecekde olsun bir irtibat oldukca bir birine yakisacakdir. Sen ondan o senden ögrenecekdir misal bir "baba" kelimesi dünyada konusulan cogu dilde ayni anlami tasir.Türkiyede konusulan türkcede bile karismis o kadar kelime varki insan sasirir ve 2 Dilden fazla dil konusan bunu ancak anlar. Misal türkiyeden Fransaya veya Irana giden ve anadili tek türkce olan bunlardada türk kelimesei var diye sasiriyor. Misal Bilet,asansör, kanaliför, hafta mafta velan iste. Neden anadoluda türkce "dominat" (misal bu kelime bile türkce degil)?. Almanlarin bir Atasözleri var: körlerin arasinda tek gözlü kiral olur! derler. Bir topluluk silah gücüyle bir karisik toplulugu olan bölgeyi hakimiyet altina alirsa, o karisik topluluklar arasinda bile anasabilmek icin genelde bir dil secilir. Hakimiyetin de türklerin elinde oldugu icin misal türkce secilir ve bu türkce olarakda kalabilir. Misal Afrikanin bazi ülkelerinde hükümet dili ya ingilizce veya franzisca. Neden? Cok Fransizmi ve Ingilizmi var o ülkede? Hayir! O bölgenin toplulugunun karisik oldugundan ve hic olmazsa kendi arlarinda anlasabilme imkanlari oldugundan bir dil secilir. Ve hükümdarlarinin dili ingilizce veya franzizca ise neden ispanyolca veya türkce konussunlar. Hem kendi aralarinda hemde hükumdarlari arasinda pazarliga otura bilme imkanlari doga bilir ve hürriyetleri icin pazarlik yaparlar misal. Cok afrikalilarin ana dilleri ingilizce veya franzisca. Misal olarak hindistani vereyim. Orada 70 dilden fazla dil konusuluyor ve kendi aralarinda ingilizce konusuyorlar. Bu sorun o kadar ileriye gidiyorki topluluklar öz ana dillerinden kopup baska dillere kaiyorlar.
    Bir yakin misal daha vereyim. Kürtler!
    Benim icin Dil´de bir kriter degildir. Bahis edilen cogu kriterleri pencerenin hangi tarafindan bakarsan bak istedigin yere ceke bilirsin. Tek bir kriter kaliyor o da Genetik arastirma. buradaki tek sorunda --> genetik arastirmalara göre bir sonucu hirka olarak sirtima giyibde ben buyum demek olmuyor. Arastirma 40 bin 60 bin sene geriye bakabiliyor. Bu kabugun icine gire bilmek icin, ilk önce Türklük nedir onu bilmek ve kararlastirmak gerekir. Türklük bir duygumudur?, bir kültürel ve dini birlikmidir? bir benzeri toplulukmudur? nedir?. Cinlilerin bize verdigi isimmidir sadece? --> T'u-küe = Güclüler. Bu güclüler sadece bir haplogrup danmi cikiyor? Bu sorulari yanitliya bilen varsa ciksin ortaya duygusal olmadan. Sonucda hepimiz kendimizi bir Türk olarak görmek istiyoruz: Üc kitanin hükümdari, cinlilere duvar örmeyi ögreten ve genede 40 kisiyle saraylarini basa bilen, avrupalilara birligi zorlatan, yaradilisindaki tek olaganüstülügü TÜRK olusunda bulan bir insanin soyundan
    gelmem, dünya üzerinde 7 ayri devlet kurabilmem, 72 millete boyun egdirten........

    Bende yapdim arastirmayi ve J2 cikdi. Anadolunun insanina benziyorum, soyum asirlardir türkce konusuyor ve Ankarada yasiyor, aslim Malatyadan ve daha öncesi Horasandan geldigimiz söyleniyor. Elahmdulillah Müslümanim.
    Ama genede soruyorum ben neyim??????
    Bence bir türklügün sanini ve o sanda söhretde katkisini veren, dogru dini secen ve bunu böyle sürdürmek icin canin göz kirpmadan verebilen bir ANADOLULUYUM.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kardeşim Timur'un ve Babür Şah'ın soyundan gelenlerde de J2 çıkıyor. J2 yalnızca Türkiye'ye has bir gen değil; Azerbaycan Türkleri, Tatarlar, Nogaylar, Türkmenler, Özbekler, Uygurlar ve Hakaslar'da yüksek oranlarda görülmektedir. J2 çıktıysa içiniz rahat olsun. :) En çok görüldüğü coğrafya Osmanlı Devleti, Büyük Selçuklu Devleti ve Karahanlıların hüküm sürdüğü alanlardır. Türkiye Türkleri, Azerbaycan ve İran Türkleri ile Türkmenlerde en çok görülen gendir. Bu arada J2 kadar, C3, O, N, Q, R1a ve R1b de Türki milletlerde görülen genlerdendir. Bunların hiçbirini inkar edemeyiz.

      Sil
  16. ben turk degilim ama. turklar sag olsun harika bir millet

    YanıtlaSil
  17. nereden geldiniz chozemedim tam olarak ama biliyorum ki shuanda Turksiniz.ve Turk oldugundan gurur duyman lazim. tebrikler size Turklar. ozurdilerim er yazmada hatalar yaptim. ben gurcuyim.

    YanıtlaSil
  18. Tımiçin binderin arştırmsında ,orta sydaki üç geni toplayıp Türkiyede olan orta syalıyı bulmışlar.Ancak bu üç genin toplamı ,ort asyalılarda % 30 geçmiyo.Ama finliler ve sibityadki fin ugor kavimlerinde %70 lere varan kavimler var.Başkurtlarda ,bavyralı almanardan daha fazla r2 var :)))).Burdaki gen mutasyonlarının en yenis m.ö 10000 :))) ozamman türk mükğrt mü alman mı vardı.Kim nerdeydi kim bilir.Bu arştırmada hiç bir geni su millete aittir denemez.Metodoloji yanlış.Kırgızlarda en yüksek r1 geni taşıyıcısı.R1 geni sikit geni denilmiş,ama slavlardada mevcut.R1 de türk geni sayılabilr

    YanıtlaSil
  19. Tımiçin binderin arştırmsında ,orta sydaki üç geni toplayıp Türkiyede olan orta syalıyı bulmışlar.Ancak bu üç genin toplamı ,ort asyalılarda % 30 geçmiyo.Ama finliler ve sibityadki fin ugor kavimlerinde %70 lere varan kavimler var.Başkurtlarda ,bavyralı almanardan daha fazla r2 var :)))).Burdaki gen mutasyonlarının en yenis m.ö 10000 :))) ozamman türk mü kürt mü alman mı vardı.Kim nerdeydi kim bilir.Bu arştırmada hiç bir geni su millete aittir denemez.Metodoloji yanlış.Kırgızlarda en yüksek r1 geni taşıyıcısı.R1 geni iskit geni denilmiş,ama slavlarda da mevcut.R1 de türk geni sayılabilr.İskitler irani mi turanimi neye göre

    YanıtlaSil
  20. http://en.wikipedia.org/wiki/File:Y-Haplogroup_R1_distribution.png
    Orta Ayalılar ,batı ve doğu avrupalılar r1a r1b

    YanıtlaSil
  21. m.Ö.3 yy dan beri turani kavimler kuzey karadeniz,horasan ,kuzey iran,kuzey hindistan,ve çine göç etmekte ,yayılmakta ,erimekte,yerleşmektidir

    YanıtlaSil
  22. hun istilası ,kavimler göçü ,golden horde,orta asyanın cengiz istilası ,şehrilerde erkek nüfusun katledilmesi ve tecavüz yağma,moğol istalısan kaçan türklerin 16 yy kadar sürkeli andoluya,azervaycana,kuzey irana göçler..Bunlar dikkatte alınaral türk tarhi incelenmelidir.Sümerlerin eklemeli bir dil konuştuğu da düşünmelidir.

    YanıtlaSil
  23. İskitler irani mi turanimi neye göre

    Turan diye bir halk yok, Turan Farsça'da Orta Asya için kullanılan bir terim sadece. "Turani"yle Türki halkları kastediyorsan onun yerine "Türki" tabirini kullanman çok daha doğru olacaktır.

    m.Ö.3 yy dan beri turani kavimler kuzey karadeniz,horasan ,kuzey iran,kuzey hindistan,ve çine göç etmekte ,yayılmakta ,erimekte,yerleşmektidir

    Orta Asya'dan dünyanın çeşitli taraflarına göçler bundan önce de vardı (Türki öncesi halklar tarafından), ama Orta Asya çok seyrek nüfuslu olduğundan genel olarak göçlerle diğer bölgeleri etkileyen taraf değil tam tersine diğer bölgelerden Orta Asya'ya olan göçlerden etkilenen taraftı ve bu durum günümüze kadar da böyle devam etti.

    orta asyanın cengiz istilası ,şehrilerde erkek nüfusun katledilmesi ve tecavüz yağma,moğol istalısan kaçan türklerin 16 yy kadar sürkeli andoluya,azervaycana,kuzey irana göçler

    Moğol istilası 13. yy'da oldu ve bitti. 16. yy'a kadar süren bir kaçış ya da göç hareketi yoktu, aksine, Moğol istilasının tetiklediği göçler 13. yy'la sınırlıydı.

    YanıtlaSil
  24. Sümerlerin eklemeli bir dil konuştuğu da düşünmelidir.

    Sumer dilinin eklemeli olmaktan başka Türki dillere pek bir benzerliği yoktu, ki dünyanın birçok dili (belki de çoğu) eklemelidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Onur, Özümlenen sözcüklerin bilinen diller arasında en fazla benzerlik Türkçe ile ilgildir... M.İ.ÇIĞ ve Hamide Koyukan, Samuel N. Kramer den çeviriler ve diğer incelemeler.

      Sil
    2. Muazzez İlmiye Çığ dünyada itibar edilen bir Sumerolog değil. O tüm dünyada bir tek Türkiye'de Sumer hakkında otoriteymiş gibi sunulur sadece. Kendi malını kendine pazarlamanın tipik bir örneğidir bu ki maalesef Türkiye'de çok yaygın bir davranış.

      Sil
  25. ''m.Ö.3 yy dan beri turani kavimler kuzey karadeniz,horasan ,kuzey iran,kuzey hindistan,ve çine göç etmekte ,yayılmakta ,erimekte,yerleşmektidir''

    Orta asya ya olan sürekli olan göçler ,m.ö kaç bin li yıllarda oluyor acaba?Aynı göçler bir o kadar bin yıllardır avrupayada ,anadoluya,balkanlara da olmuyormu.Türki halkların (At üstünde ok atan,atlı kültürden gelen, eklemeli ural altay dili konuşan toplulukarın) orta syadan ve sibiryadan doğu avrupa steplerine ,kuzey çine,kuzey iran platosuna,anadoluya,kuzey hint bögesine sürkel göçünü değiştirmez.Büyük ihtamalle mö. 200 yılndada türki toplumların genetiği bu kadar çeşitliyid.Aynı yunalılariermeniler ,kürtler gibi.Tabiki afrikada pigmler gibi, veyahut amaozonlardaki bir kabilenin çeşitsizliğinde olamaz.

    YanıtlaSil
  26. ''orta asyanın cengiz istilası ,şehrilerde erkek nüfusun katledilmesi ve tecavüz yağma,moğol istalısan kaçan türklerin 16 yy kadar sürkeli andoluya,azervaycana,kuzey irana göçler''.

    Burda sadece moğol istilasından olan göçleri yazmadım.Andoluya ve kutsal toprklara olan göçlerin toplu özet bir anlatımıydı.Safeviler (Şah ismalin) devletinden sonra göçler kesilmiştir.O da türk devletiydi

    YanıtlaSil
  27. ''Sümerlerin eklemeli bir dil konuştuğu da düşünmelidir''

    Sümerologdan okunuşunu dinledim.FOnetik olarak fin-ugor-altay dillerine benziyor.Sanksritçe hint avrupa dillerinin atsı sondan eklemeli diller değil bunlar.Son dan eklemeli diller ural -altay dilleri.Batıda türk tarihi,sansürlüdür.National geographic te moğooları n altır,Türklere dail hiç bişey yoktur.Saddece milli aşını yapan karaimli musevi türkün türkçe konuşmas vardı hatırladım .Alt yazı vardı ancak altyazıya gerek yoktu &80 i nalamıştım.Zamanında sami dilli kadim akadları flan bile hint avrupalı yapmaya çalışmışlar olmamış,Sümerlilere de bakmışlar yok ,sonda eklemeli bırakmışlar,mazllah protu ural altay dili falan cıkar.Medeniyet ,traih hint-avrupalılarla başlamamış.

    YanıtlaSil
  28. Sürekli göç bir varsayım, bir hipotez. Ortada isbat olmadan bir yerden bir yere ne kadar göç olduğuyla alakalı iddialarda bulunmak spekülasyondan öteye gitmez. Tabii ki dünyanın çeşitli yerlerinde Orta Asyadan kaynak bulan çeşitli topluluklar bulunmuştur, ama bunların yoğunluğu ve ne kadar sürekli olduğuyla ilgili ortada sağlam bir delil yok, tarihi veriler çok kısıtlı.

    YanıtlaSil
  29. Burda sadece moğol istilasından olan göçleri yazmadım.Andoluya ve kutsal toprklara olan göçlerin toplu özet bir anlatımıydı.Safeviler (Şah ismalin) devletinden sonra göçler kesilmiştir.

    Anadolu'ya olan Oğuz/Türkmen göçlerinden bahsediyorsan, onlarla ilgili veriler de çok kısıtlı, bu konuda çok fazla bilinmeyen var, adeta bir puzzle'la karşı karşıyayız.

    YanıtlaSil
  30. nasıl kısıtlı bizans,arap ,kaynakları var .Hatta seyyahların(ibn batuta gibi) seyyah nameleri var.Zaten göçebe bir toplumun yüzyıılardır yerleş,k bir kültürü asimile etmsi sçma bişey.Öyle bişey olasydı bile bugün anadolu halkı rumca konuşan müslümanlar olması lazımdı.Birde türki halklar.Devlet eliyle de yapılacak bişey değil bu.Zaten o zaman milliyetçilik ,ulus devlet yapıs gibi şeyler yok,böyle bir gaye de yok.Su da bir yalan rum ermeni kürt aynı mahallleerde birlikte yaşadık olayıda yalan.Bunlar köyleri farklı,Şehirde mahalleri ayrı.Bu gün kürt ne ler anneler türkçe bilmemkte.Orta çağda ticaret yapan devlet ile lişkiye giren daha çok erkeler.Osmanlı selçuklu bir çok bölgeye sahipti de ,niye sadece anodolu asimile olsun.Ni ye rumca bir tane eylem yok.Türkçe de rumca kelime yok.Ama farsça var :Farsçada türkçe ve moğolca var hemde türkçedeki farsça kelimelerden fazla.Dİivani lügatit türkte kaşgarlı mahmud oğuzlar hakkında bilgi verirken ,zaten farsi halka dil sosyal hayat olark münasbetinde bahsediyo.Bzim dilimizde arpça kelimede az.Farsça nın girişini dinlede alaksı yok.Birde bu türklüğe yok saymaya çalışanarın etnik ve dünya görüşleri düşündürücü....

    YanıtlaSil
  31. Son yazan Adsıza sadece şunları diyerek sözlerimi noktalayacağım: Çok kısıtlı miktarda olan tarihi verilerin aralarındaki çok geniş boşlukları kendi varsayımlarınla dolduruyorsun. Tarihi veriler bu kadar kısıtlıyken ufkunu ve ihtimaller yelpazeni çok daha geniş tutmalısın. Gerçek senin ve benim tahmin edebileceğimizden çok daha karmaşık olmalı. Burada ayrıca mümkün olduğunca ideolojileri tartışmaların dışında tutmalı ve objektif olmalıyız. Ve bir de şunu söyleyeceğim: genetik genetik genetik.

    YanıtlaSil
  32. o adsız onura ;derki bu arştırmadaki genetik mutasyonların,ve y hplougroupların en geç dönemi m.ö. 10000.Dünyada bu kadar haplogroup kadarmı millet veya dil var.Türklük kültüreldir.Irk kavramı insanların deri rengi ,kafatası şekliyel alkalıdır.Dört nesil öncesi beyaz tenli bir iskandinavı 4 nesil boyu zift gibi afrkalılarla evlendir ,4 nesil sonra çıkcak olan insan ırksal özellikleri bakımdan hangi ırktan olcak.National geographic gibi siyonizme hizmet eden emparyalist bir kanalın projesine güvenmem ben arkadaş.Bir danimarkalıyla ,çingenenin aynı köktten geldi hint-avrupa teprisini bu genetik arşatırmaya oturtmaya çalıştığı çok belli.Gnetiklerin hangi mişlletlere ait olduğu konusuda şaibeli.Ve arştırma sonuçları okadr atrih tezleriyle tutarsızki bu arştırmadan hiç bir sonuç çıkmıyo.Türklük ne zaman çıktı.Kırgızlar eski kaynaklarda kızıl saçlı ,yeşil gözlü bir halk iken bugün tamamen mongoid özllikler taşıyo.TÜrklük belki hint-avrupalıda olabilr.Orta asyada asimile olmuşta olabilir.Ben diyorumki 1000 yıl öncede muhtemelen yaklaşık olarak bu toplum aynı çeşitlikteydi muhtemelen.Türklük bu genlerden binlerce yıl sonra çıkan bişeydir.Ortak noktası gök tengri inancı -atlı mkültürden gelir.Türk tarihinde aydınlanmamış noktalar vardır.Çindeki Türk piramitleri gibi.Bu arştırmada Timuçin binderin metodolojisine göre bir fin -ugor kavmi nenetler %76 türki,litvanyalılar%55,kazklar,özbekler,uygurlar bunlardan dahaaz türk.Bşkurtlarda yaklaşık % 60 celtic-italik-germenic halk :)))Başkurtlara gelene dek bu gnlere batı farnsya kadar hiç bi yerde bu kadar yüksek deil :))Bu çalışma tarfsız ,metodolojisi doğru bir arştırmammı şüpheler barındırıyo benim kaantemce.Bir milleti millet yapan 4-5 ytane gen değildir.Dil ve kültürdür.

    YanıtlaSil
  33. Bu bilgileri bizimle paylaştıgınız için teşekkür eder yayınlarınızda başarılar dilerim.

    YanıtlaSil
  34. YA COK KOMIKSINIZ YA ORTA ASYADAN GELME BIR YUNAN MASALI SADECE ONLARIN TARIH KITAPLARINDA VAR BIZDE TARIHIMIZI ONLAR YAZMIS GIBI ONLARDAN ALMISISZ BU YALANI NIYE KIMSE SU SORUYU SORMUYOR KENDINE?

    CEKIK GOZLU IDI ISEK TURKLER ASIMILE OLMUSSA NEDEN SADECE TURKLER ASIMILE OLUYORDA DIGERLERINE YUNANLILARA ERMENILERE KURTLERE BULGARLARA HICBIRSEY OLMAMIS YADA BIZIM GOZLERIMIZ DEGISIP PALA BIYIKLI OLMUSSUZ EVRIM GECIRMISIZ AMA HER NASILSA ONLARIN CEKIKGOZLU BIR TANE BILE COCUGU OLMAMIS HIC DEGISEN OLMAMIS OLAN HEPPPPP TURKLERE OLMUS VAH VAH BIZLER BARBAR ISTILACI MOGOLLARMISIZ ERMENILERLE KURTLERLE ARAPLARLA BIRLESMIZIS V BEYAZ IRKA DONUSMUSUZ AMA ONLARA HIC BIR SEY OLMAMIS KI CEKIK GOZ BASKIN OLMASINA RAGMEN BU NE SACMA BIR YALANDIR ASIMILE OLDUYSAK ANADOLU NIYE SU ANDA TURKLERIN YURDU ? VE TURKCE HAKIM? ASIMILE OLMAK DIYE BIRSE YYOK NE MANTIKSIZLIK ASYALI ERKEKLER KOSEDIR ANADOLU INSANI BOK KILLIDIR PALA BIYIK VS... BAKIN DEGISIM KARSILIKLI OLUR ASIMILE OLMAK DEMEK O ULKENIN HALKIYLA TAMAMEN KARISIP KENDI KULTURUNUN YOK OLMASI DEMEKTIR AMA BUGUN ANADOLU BIR TURK YURDU VE TURKCE HAKIM DEMEKKI ASIMILE KIMSE OLMAMIS IKINCISI CEKIK GOZ BASKINDIR CEKINIK DEGILL VE BU ISLER KARSILIKLIDIR EGER ANADOLU ERMENI VE KURTLERIN OLSAYDI BIZ ONLARLA EVLENIP BEYAZ IRKA DONUSSEYDIK ONLARINDA EN AZ BIZIM KADAR CEKIK GOZLU COCUKLARININ DUNYAYA GELMESI GEREKIRDI BUNLARIN HEPSI TURKLERI BARBAR ISTILACI MOGOL DIYE GOSTERME ANADOLUNUN BIR ERMENI YUNAN VE KURT YURDU OLDUGUNU KANITLAMAYA CALISMA PROPOGANDALARIDIR MU KITASI DOGRUDUR BUGUN MILATTAN ONCE BULUNAN ICA TASLARINDAN BIRINDE MU KITASININ DA ICINDE BULUNDUGU BIR HARITA CIZILI TAS VAR AYRICA BU KITA SEYTAN UCGENI DENEN YERIN OLDUGU YERDE VE UCAKLARIN DUSMESI ISE BU KITAYA AIT OLAN ELEMNENTLERIN YERALTI KAYNAKLARININ UCAKLARI ETKILEMESINDEN DOGUYOR ILK INSANLIK MU DAN YAYILDI TUFANDAN DOLAYI GEMI ILE DUNYANIN HERYERINE GOC ETTILER HAYATTA KALANLAR KARA OKYANUS SUYUYLA KAPLANMADAN ONCE

    YanıtlaSil
  35. AYRICA HIC BIR KAZAK OZBEK TATAR KIRGIZ HATTA MOGOL VE UYGURLAR BGILE BIZ TURKUZ DEMEZ VE TURKLERDEN NEFRET EDER COGU ONLAR KENDILERINE TURK DEMEZKEN NEYIN TARTISMASINI YAPIYORSUNUZ??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bence o kadar yazmışsınız boşşş yazmışsınız..hadi ordan ..hadi ordan..

      Sil
  36. BOL KILLIDIR DEMEK ISTEDIM HARF HATASI OLMUS OZUR DILERIM

    YanıtlaSil
  37. Merhaba,

    Tartisma biraz sogumus gibi gozukse de, Turkler ve genetik konusunda bir kac sey de ben souylemek istiyorum.

    YanıtlaSil
  38. Oncelikle Y-DNA testi, mtDNA testi ve otozomal DNA testi ayrimlarini yapmak gerek.
    1. Y-DNA : Y kromozomunda, babadan ogula gecen bir imza diyebiliriz. Bir haplogruba (SNP-mutasyona bagli olarak) ait oluyoruz. Bu grupa ait STR degerleri (bazi DNA motiflerinin tekrar sayilari) bize bildiriliyor. Bu degerlere bagli olarak bize yakin kisileri bulabiliriz.
    Soru : Bir haplogrubun fiziksel ozelligi varmidir ?
    Yanit : O grubun dunyada en cok yasadigi bolgeye bakilarak orijinal fiziksel ozellikten soz edilebilir. Fakat; bu gruptan olmaniz o fiziksel ozellige sahip olmaniz anlamina gelmez. Ornek olarak, ayni adamdan olusan 4 nesil sonraki cocuklara baktigimizda Y-DNA lari ayni olsa da 1/2^4 = 1/16 kadar birbirlerine yakin olacaklardir. 8 nesilde bu fark 1/256 olur ve tabi ki birbirlerine benzemeleri beklenemez.
    Adsiz-2011

    YanıtlaSil
  39. 2. mtDNA : Hucrelerimizdeki cekirdek disindaki sivida bulunan DNA. Anneden-kiza dogru iletilen imza. Anenin oglu da bunu tasiyor ama iletemiyor. Benzer sekilde mtDNA gruplari var. Y-DNA icin bahsedilenler gecerli.

    3. Otozomal DNA : Hucre cekirdegindeki 22 cift kromozomdaki DNA ozellikleri. Gercketen, yukarida bahsedilen imzalar disinda, kendi genetiginizile ilgili "guncel" bilgi almak icin yaptirabileceginiz testler. Bircok firma bunu yapiyor. FTDNA, 23andMe, DNA cosuins gibi, genelde ucreti yuksek, 23andMe daha makul olabilir.

    Onmeli noktaya gelecek olursak, Turklerin otozomal DNA ozellikleri nedir sorusu..Bu konuda fazla calisma olmamsina ragmen Dienekes blog da DODECAD projesinde sinirli sayida Turk uzerine yapilan calisma sasirtici. (http://dodecad.blogspot.com/). Bu calismayi genellersek (sayi tahminen 25 kisi civarinda), Turklerin genetik profili cok tutarli ve kararli (sanilanin aksine), onemlileri listeliyorum :

    Population Sample size Central-South Asian Altaic Arabian East Asian East African South Indian Northwest African North European Central Siberian West Asian South European
    CSA ALT ARB EAS EAF SIN NAF NEU CSI WAS SEU
    Turks 19 18,2 2,6 4,3 2,2 0,1 0,8 0,1 12 1,4 47,2 9,4
    Adygei 17 21 1,9 0 1,2 0 0,1 0 24,4 1,2 47,7 0,7
    Sardinian 28 0 0 0,3 0 0 0 0,2 0,6 0 12,9 85,8
    Romanians 16 4,8 0,3 1,4 0,6 0 3,4 0,1 40,2 0,9 25,2 22,2

    Sonuc :
    1. Turklerde % 42-45 oraninda Bati-Asya geni dominant.
    2. Kuzey Avrupa %10-12; Guney Avrupa % 8-9 gibi.
    3. Doğu-Kuzey Doğu Asya genleri bizleri cevredeki diger etnik kokenlerden ayiran en onemli fark, %10 veya biraz daha fazla.

    Bu sayfaya bakip daha guncel sonuclar bulunabilir.
    Son sonuc : Sanilanin aksine, bir Turk genotipi var gozukuyor. Bilhassa Behar calismasina bakarsaniz asagida, cok belirgin bir motif var :

    http://dodecad.blogspot.com/search/label/Turkic

    Adsiz-2011

    YanıtlaSil
  40. Doğu-Kuzey Doğu Asya genleri bizleri cevredeki diger etnik kokenlerden ayiran en onemli fark, %10 veya biraz daha fazla.

    Bu kesinlikle doğru değil. Hem Behar çalışmasındaki Türklerde hem de Dodecad projesine katılan Türklerde ortalama Doğu-Kuzey Doğu-Güney Doğu Asya yani Sarı (=Mongoloid) ırk genleri %5'in biraz üstünde çıkıyor, %10'a yaklaşmıyor. Zaten Behar Türklerine ait yukarıda vermiş olduğun rakamlarda da bu sonuç çıkıyor. Dienekes'in en güncel genetik analizlerine göre Dodecad Türklerinde (şu anda toplam 22 kişiler) Mongoloid genleri ortalama %5,4 çıkarken Behar Türklerinde (toplam 19 kişiler) ortalama %6,9 çıkıyor. Şimdi aradaki bu %1'den fazla fark nereden geliyor diye sorabilirsin. Hemen cevap vereyim: Dodecad Türkleri Türkiye'nin tüm genelinden olan Türklerden oluşmaktayken Behar Türkleri sadece İç Anadolu bölgesinden Türklerden oluşmakta (Behar çalışmasının beyin kadrosundan ve baş yazarlarından biri olan Eston bilimadamı Mait Metspalu'dan kendisiyle emailleşerek bizzat öğrendim). Dolayısıyla Dodecad Türkleri Türklerin genelini Behar Türklerinden çok daha iyi temsil ediyor. Yani Türklerdeki ortalama Mongoloid genleri yuvarlak rakamla %5 gözüküyor, ki bu Çerkeslerdeki ortalama Mongoloid genlerinin yuvarlanmış yüzdesiyle aynı.

    Türklerin ortalama %95 oranında olan Mongoloid olmayan genleri ise coğrafi komşularına çok benziyor. Zaten Türkler genetik testlere göre en çok Ermenilere yakınlar, ki sırf bu yüzden, aynı zamanda bir biyolog olan Razib Khan adındaki Amerikalı meşhur genetik blogcu Türkler için Türkleştirilmiş Ermeniler ifadesini kullandı (Not: Anadolu Rumlarının genetiğiyle ilgili araştırmalar henüz son derece kısıtlı; araştırılsalar genetik olarak Türklere ve Ermenilere çok yakın çıkma ihtimalleri yüksek, ki zaten eldeki kısıtlı veri de buna işaret ediyor. Eğer Anadolu Rumları öyleyseler, Türkler için temel olarak Türkleştirilmiş Anadolu Rumları ve Ermeniler demek çok daha doğru olacak).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukarıda bir arkadaşta yazmıştı. Velev ki yazdığınız doğru o zaman Ermenilerin (150.000 den başlayıp yıldan yıl 1.500.000 çıkan soykırım hikayesinde olduğu gibi) şuan yeryüzündeki en büyük nüfuslardan birine sahip olması gerekmiyor muydu.

      Anadoludaki her uygarlık elbetteki yok edilmedi üstüne gelenlerle karıştı fakat kalkıp da bunu "genetiği şu çıktı" Ermenidir gibi bir mantığı anlamak mümkün değil.
      Reddilemez bir durumdur Ermeni, Rum, Arap, Kürt v.s.v.s. karışmalar olmuştur doğru fakat Tarihi kaynaklar ve Osmanlının vergiler için tutuğu kayıtlara bakınca (Bunun doğruluğu inkar edilemez) boy, kavim v.s. gibi kayıtlar sizin söylediklerinizi söylemiyor. Bu gerçeği ne yapmak gerekiyor.

      Azınlığın çoğunluğu asimile etmesi ne menen bir durum. Nasıl bir inanış ve körlük. Anlamak mümkün değil.

      Sil
    2. Osmanlı vergi kayıtları genetik test midir ki insanların ne kadar hangi kökten geldiğini söylesin? Anadolu'nun orijinal Türkmenlerce fethinden 400-500 yıl sonra tutulmuş vergi kayıtlarının kimin, kabaca da olsa, ne kadar hangi köklerden geldiğiyle alakalı bir şey söylediğini iddia etmek mümkün değildir. Ayrıca, iddia ettiğinin aksine, onlarda kavim bilgisi filan da yok zaten (konuşulan dilleri bile kaydetmemişler).

      Azınlığın çoğunluğu asimile etmesi devlet aygıtının söz konusu azınlığın elinde veya kontrolünde olduğu hallerde tarihte sık sık görülmüş birşeydir. Anadolu'da devlet aygıtı neredeyse 1000 senedir Türklerin (sonradan Türkleşenler dahil) elinde.

      Anadolu'da Rumlar ve Ermeniler işgale uğramayıp asimile edilmemiş olsaydı 20. yüzyıl başında vuku bulan 20. başına nisbetle kat be kat fazla bir nüfusa ulaşmaları gerekirdi.

      Sil
  41. Onur,
    Tamam, fakat dodecad de bakarsan, Dienekes in abarttığı kadar olmasa bile (bir sekilde bizim Mongol baglantimizin yuksek oldugunu ispata calismaktadir bu kisi yillardir)Turklerde Ermenilerde olmayan bir Dogu + K.Dogu asya komponenti var. Bu sadece Mongoloid demek degil, Cin dogu asya sayiliyor.
    Adsız-2011
    Onemli olan, Turklerde sanilanin aksine belirgin bir motif oldugu. Ornek %45 civari bati asya.

    YanıtlaSil
  42. kazak kırgız özbek ve uygurların kendilerine türk demediğini ve türklerden nefret ettiğini söyleyen arkadas biraz fazla sallamıs sanki. uygurların yasadıgı yerin adı zaten doğu türkistan.özbekler,kazaklar,kırgızlar yasadıkları coğrafyaya batı türkistan der.güney türkistanda afgnistan tacikistan ve pakistanda yasayan türkler vardır.hatta öyle ki özbekistan kazakistan ve kırgızistanda etkin olan islami terör örgütünün adı bile Türkistan islam partisidir.

    YanıtlaSil
  43. Onemli olan, Turklerde sanilanin aksine belirgin bir motif oldugu. Ornek %45 civari bati asya.

    Türklerdekine benzer oranlarda Batı Asya komponenti Türklerin coğrafi komşularında da var ve Türklerdeki Batı Asya komponenti miktarı tam da Türklerin coğrafi konumlarından bekleneceği bir oranda. Dolayısıyla Türklerdeki Batı Asya komponentinden yola çıkarak Orta Asya motifi bulmak mümkün gözükmüyor. Mongoloid komponentler elbette Türklerdeki Orta Asya köken miktarıyla ilgili bazı ipuçları veriyor. Ama yine de daha ayrıntılı araştırmalar yapmak ve daha fazla örneklemede (henüz Türk örnek sayısı da az) yarar var. Acele hükümlerden uzak durmalıyız.

    YanıtlaSil
  44. kazak kırgız özbek ve uygurların kendilerine türk demediğini ve türklerden nefret ettiğini söyleyen arkadas biraz fazla sallamıs sanki. uygurların yasadıgı yerin adı zaten doğu türkistan.özbekler,kazaklar,kırgızlar yasadıkları coğrafyaya batı türkistan der.güney türkistanda afgnistan tacikistan ve pakistanda yasayan türkler vardır.hatta öyle ki özbekistan kazakistan ve kırgızistanda etkin olan islami terör örgütünün adı bile Türkistan islam partisidir.

    Türkistan tabirini 19. yüzyılda Rusya popülerleştirdi. Ondan önce sadece Orta Çağın bir döneminde İranlı coğrafyacılar tarafından kullanılmış ama hiç halk arasında yayılmamış bir tabirmiş. Türk tabiri de Orta Asya'da halk arasında yayılmamıştı ne de olsa (bugün de yayıldığı söylenemez).

    YanıtlaSil
  45. Türkistan tabirini 19. yüzyılda Rusya popülerleştirdi.

    O dönemde Rusya Türkistan adında yönetim bölgesi bile kurdu Orta Asya'da.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Abim ben toroslar da yaşıyorum.
      Genetik test almak için gec kaldim.
      Ydna 12 Gm201 im.
      Otomozal da ise yakınlık listem de 19 numaraya kadar Türk yazar.

      Sil
  46. Türklerdekine benzer oranlarda Batı Asya komponenti Türklerin coğrafi komşularında da var ve Türklerdeki Batı Asya komponenti miktarı tam da Türklerin coğrafi konumlarından bekleneceği bir oranda. Dolayısıyla Türklerdeki Batı Asya komponentinden yola çıkarak Orta Asya motifi bulmak mümkün gözükmüyor.

    Onur ,
    Dodecad te 'spreadsheet' a bakılırsa, Turklerde belirgin bir motif gozukuyor. Ornek; East-West European toplam %10-11 gibi, Med. %25, West Anatolian %45 gibi. South-West-SouthEast Asia toplamı da %10 gibi, komsularda boyle bir Asya komponenti yok...

    http://1.bp.blogspot.com/_UOHFTxL-bOA/TShe4eVlNJI/AAAAAAAAASo/-BEVgZkjMz4/s1600/Turkish_D_10.png de bireysel degerlere bakilirsa kabaca bir motif gozukuyor. Behar da :

    http://4.bp.blogspot.com/_UOHFTxL-bOA/TShfSHDNhiI/AAAAAAAAASw/asM07ltVDUo/s1600/Turks_10.png

    bu motif daha da net gozukuyor. Benim durumumda bu degerler pek tutmadi. West Asia %25; Europe : %32; Asia toplam : %2, Balkan köklerimizden dolayi tahminen.

    Adsız-2011

    YanıtlaSil
  47. Adsız-2011,

    "West Asian" komponenti ortalaması Dodecad Ermenilerinde %54, "saflaştırılmış" Behar Ermenilerinde %57.5, "saflaştırılmamış" Behar Ermenilerinde %52.2, Dodecad Süryanilerinde %50.6 ve Dodecad Yunanlarında (çok büyük ölçüde Balkan Yunanları) ise %25.7 miktarında çıkıyor. Dodecad Türklerinde %41.1 ve Behar Türklerinde ise %45.4 miktarında ortalama "West Asian" komponenti var. Bu da demek oluyor ki, Türklerdeki ortalama "West Asian" komponenti miktarı batı komşuları olan Yunanlarla doğu komşuları olan Ermeni ve Süryaniler arasında bir miktarda yani Türklerin coğrafi pozisyonlarıyla tam uyum içinde. Aynı şey "East European", "West European" ve "Southwest Asian" komponentleri için de geçerli, "Mediterranean" komponentine gelince, o Türklerde ve Ermenilerde ortalama olarak aynı miktarda gözüküyor, Anadolu Rumları test edilmediği için onlardaki "Mediterranean" ortalaması için birşey söyleyemeyiz.

    "South Asian" komponenti ortalaması Dodecad Ermenilerinde %1.6, hem "saflaştırılmış" hem de "saflaştırılmamış" Behar Ermenilerinde %1.7, Dodecad Süryanilerinde %2.2, Behar Suriyelilerinde %3.3, Dodecad İranlılarda %9.8, Behar İranlılarında %10.7, Xing Kürtlerinde %9 ve Dodecad Yunanlarında ise %0.1 miktarında. Dodecad Türklerinde %2.3 ve Behar Türklerinde ise %3 ortalama "South Asian" komponenti var. Yani Türklerdeki "South Asian" komponenti ortalaması Ermenilerinkinin biraz üstünde olmakla beraber, Türklerdeki bu "South Asian" komponenti fazlası Orta Asya göçü yerine son 1000 yıl içinde Türklerin doğudaki Müslüman komşularıyla olan karışmalarıyla (ki böyle bir karışma olduğu da tarihi belgelerde var) da açıklanabilir.

    Sonuçta Türklerin bir tek Mongoloid komponentleri üzerinden Orta Asya motifi, izi bulmak mümkün gözüküyor. Diğer komponentlere genel olarak Orta Asya katkısı o kadar az olmuş ki, onlar üzerinden Orta Asya motifi bulmak mümkün gözükmüyor.

    YanıtlaSil
  48. son 1000 yıl içinde Türklerin doğudaki Müslüman komşularıyla olan karışmalarıyla

    yani kabaca 1071'den itibaren

    YanıtlaSil
  49. Onur,
    Bu sayılara itirazım yok. Fakat yine de SE Asian (%3), NE Asian (%3-4) gibi (Dodecad ve Behar), yani tahminen %7 gibi uzak Asya'dan gelen bir genetik yapı gözüküyor. Bu SE ve NE Asian komponent komşularda pek yok bildiğim kadarıyla. Bununla ilgili bilgi var ise duymak isterim.

    Kişisel Not : Dodecad forumunda da benzer bir tartışma var idi galiba. Türklerde çok az da olsa (%4-5) Moğol genetiği olabilir, bunu veya daha fazlasını ısrarla ispat etmeye kalkışan kişi(ler)e aksini ispat etmeye çalışmanın da anlamsız olduğunu düşünüyorum. Bunu ısrarla ispat etmek isteyenin mantığını anlamak zor değildir herhalde..

    Adsız 2011

    YanıtlaSil
  50. Fakat yine de SE Asian (%3), NE Asian (%3-4) gibi (Dodecad ve Behar), yani tahminen %7 gibi uzak Asya'dan gelen bir genetik yapı gözüküyor. Bu SE ve NE Asian komponent komşularda pek yok bildiğim kadarıyla. Bununla ilgili bilgi var ise duymak isterim.

    Türklerdeki ortalama toplam Mongoloid komponentleri (SE Asian + NE Asian) %5.4 (yuvarlarsak %5) gözüküyor, eğer Türkiye'nin tamamından Türklerden oluştuğu için Dodecad Türklerini baz alacaksak (dediğim gibi, Behar Türkleri sadece İç Anadolu Türklerinden oluşuyor). Ayrıca Türkler arasında toplam Mongoloid komponent miktarında ciddi farklar olduğu gözüküyor ve muhtemelen farklarda belli bir miktar bölgesellik de var. Her neyse, Türk örneklerin sayısı arttıkça daha kesin rakamlar vermek ve tesbit ve yorumlar yapmak mümkün olacak.

    Türklerin doğudaki Müslüman komşularında da Mongoloid komponentler var ama ortalamada Türklerin ortalamasının altında kalıyorlar, dolayısıyla Türklerdeki Mongoloid komponentlerde Orta Asya'dan gelenlerin etkisi olduğu (tamamen olmasa bile) en azından bana açık gözüküyor, başkası nasıl düşünür bilmem. Bu arada, Mait Metspalu'yla yazışmalara devam ediyorum. Türklerle ilgili yeni bir bilgi verirse seninle de buradan paylaşırım.

    Kişisel Not : Dodecad forumunda da benzer bir tartışma var idi galiba. Türklerde çok az da olsa (%4-5) Moğol genetiği olabilir, bunu veya daha fazlasını ısrarla ispat etmeye kalkışan kişi(ler)e aksini ispat etmeye çalışmanın da anlamsız olduğunu düşünüyorum. Bunu ısrarla ispat etmek isteyenin mantığını anlamak zor değildir herhalde..

    Dodecad'daki tartışmada sanırım görüşler birbirine karıştı. Mesela lars ve ashraf gibi değişen rumuzlarla yazan kişiyle benim görüşlerim zaman zaman örtüşse de aslında farklı (ayrıca benim görüşlerimde onun etkisi yok). İşin detaylarına girmek istemiyorum, zaten yazdıklarımızı okuyanlar farkları rahatlıkla görebilirler. Bunları onunla arama mesafe koymak için söylemiyorum, sadece zaten var olan bir durumu açıklıyorum.

    YanıtlaSil
  51. Bu 'Dodecad thread' e tekrar bakınca :

    http://dodecad.blogspot.com/2010/11/how-turkish-are-anatolians-revisiting.html

    - Ashraf ile görüşlerinin zaman zaman bile örtüşmesine üzüldüm. Bu kişi Türkler için pek te iyi şeyler yazmamakta (Nov 21 post)

    - Dienekes : Anadolu Turklerinin %14.5 Orta asyalı olduklarını iddia eder. Elimizdeki sayılara göre doğru değil. Ayrıca, Andoluların hepsinde belirgin bir Moğol görünüşü olduğunu söyler (Jan 24 post). Herhalde Anadoluyu karış karış dolaşmış olmalı. Dienekes bilimsel bir kişi olmasına rağmen, konu Türkler olunca, görüldüğü gibi bilimsel davranmamaktadır.

    Onur, bu 'thread' de satır aralarında söylenmek istenen : 1. Moğol = barbar 2. Anadolu Türk = biraz Moğol (the higher the better) 3. A. Türkler o zaman (enazından) biraz barbar.

    Adsız-2011 1. Bölüm

    YanıtlaSil
  52. Bu kişilere Anadolu Türklerinin ne kadar az Moğol olduğunu ispat etmeye çalışmak yerine, daha rasyonel olarak :

    1. A. Türklerinde %6-7 ve belki daha da fazla Moğol genetiği olabileceğini ama bunun bu kadar üstünde durulmasının anlamsız olduğunu

    2. Barbarlık konusunda batı medeniyetlerinin eline kimsenin su dökemeyeceğini (Pakistana kadar giden Yunanlılar; Roma-ortadoğu ve daha niceleri)

    3. Tarihte ilk muhasebeyi, vergi sistemini kullanan; ilke kitabeleri oluşturan; her ırka eşit davranan Hazarlar, Selçuklulardan, Osmanlılardan 1-2 cümle bahsetmek daha anlamlı olur diye düşünüyorum.

    Adsız-2011

    YanıtlaSil
  53. Adsız 2011,

    Ben konu genetik oldumu tartışmalarıma ideolojileri karıştırmam ve sadece bilimsel veriler üzerinden ve zaman zaman tarihi verileri de kullanarak tartışırım. Ashraf'ın ve Dienekes'in düşünceleri ve hangi saiklerle hareket ettikleri (bu çok yoruma açık bir konu bence) beni bağlamaz, düşüncelerimizin zaman zaman örtüşmesi de beni bağlamaz, görüşlerimi sırf onlarınkilerle örtüşüyor diye değiştiremem, benim için bilimsellik ve gerçeklere bağlılık önemlidir. Yalnız ben Dienekes'in bloglarını yıllardır takip ediyorum ve Moğollar ya da Türkler barbardır ve Türklerdeki Mongoloid komponentlerin bir kısmı ya da tamamı Moğollardan geliyor dediğine ya da ima ettiğine hiç şahit olmadım. Bildiğin gibi (bildiğini varsayıyorum), Mongoloid Sarı ırk demektir ve Moğol etnik grubu Mongoloid yani Sarı ırkın çok küçük bir parçasıdır sadece. Zaten Dienekes Türklerdeki Mongoloid komponentleri tıpkı benim gibi Orta Asya'daki Türki halklara bağlama eğiliminde.

    Ne kadar yer fethettiğinin barbarlığın bir ölçüsü olduğunu hiç sanmıyorum (öyleyse bir bütün olarak alındıklarında Türki halkların da pekala barbar olduğu söylenebilir, fethettikleri alanın büyüklüğüne bakılırsa), ayrıca bilimsel ya da tarihi tartışmalarda barbarlık gibi muğlak ve çok yoruma açık kavramların yeri olmadığını düşünüyorum (söz konusu tartışma konusu barbar kelimesinin etimolojisi ya da tarihi değilse).

    Tarihte ilk muhasebe, ilk vergi sistemi ve ilk kitabe de Türki halkların tarih sahnesine ilk çıkışından binlerce yıl önce Orta Doğu medeniyetlerinde karşımıza çıkıyor.

    YanıtlaSil
  54. barbarlık gibi muğlak ve çok yoruma açık kavramların

    aynı zamanda da çok değişken

    YanıtlaSil
  55. Ayrıca, Andoluların hepsinde belirgin bir Moğol görünüşü olduğunu söyler (Jan 24 post)

    Dienekes bunu nerede söylemiş merak ettim. Link verdiğin threadde Türklerde Moğol kökeni olduğu gibi bir iddiayı hiç ortaya atmamış, ayrıca belirttiğin tarihte herhangi bir post da göndermemiş.

    YanıtlaSil
  56. Sanırım Jan 4'ü kastettin. Orada Dienekes Mongoloid (yani Sarı ırk ya da halk tabiriyle çekik gözlü) kelimesini kullanmış, Moğol kelimesini değil. Mongoloidle Moğol arasındaki farkı bildiğinden iyicene şüphe etmeye başladım.

    YanıtlaSil
  57. Moğol kelimesini değil

    Bu arada, Moğol kelimesinin İngilizcesi Mongol ya da Mongolian. Mongoloid kelimesiyse hem Türkçede hem de İngilizcede Mongoloid diye geçiyor.

    YanıtlaSil
  58. Herhalde Anadoluyu karış karış dolaşmış olmalı. Dienekes bilimsel bir kişi olmasına rağmen, konu Türkler olunca, görüldüğü gibi bilimsel davranmamaktadır.

    Dienekes'in Türklerin fenotipi (biyolojik dış görünüşü) konusunda ne kadar bilgili olduğu konusunda benim de şüphelerim var. Bir keresinde de zenci Türklerin önemli bir miktarda olduğunu ima etmişti. Türkiye'ye geldiğinden açıkçası şüpheliyim. Ama bunlar Türklere karşı ön yargıyla yaklaşmasından çok cehaletle ilgili bence.

    Türklerin genetiği konusunda ise çok daha bilgili Dienekes, ama onun Türklerin genetiğini yorumuyla benim bu konudaki yorumum arasında belli örtüşmeler yanında belli farklar da var.

    YanıtlaSil
  59. Ne kadar yer fethettiğinin barbarlığın bir ölçüsü olduğunu hiç sanmıyorum

    en azından tek başına

    YanıtlaSil
  60. Bir keresinde de zenci Türklerin önemli bir miktarda olduğunu ima etmişti.

    ya da zenci kökenli Türklerin

    YanıtlaSil
  61. Mongoloidle Moğol arasındaki farkı bildiğinden iyicene şüphe etmeye başladım.

    burada sana hitap ediyorum

    YanıtlaSil
  62. Bu arada, aşırı fazla ve dağınık post gönderdiğim için blog sahibinden özür diliyorum. Bundan sonra yorumlarımı daha derli toplu bir şekilde düzenleyeceğim.

    YanıtlaSil
  63. Öncelikle belirtmem gerek, benim amacım burada ideoloji tartışmak değil, diğer tartışmada konunun bu tarafa çekildiğini düşündüğüm için düşüncelerimi söyledim.

    - Mongoloid anlamı :
    "
    1. Anthropology. Of or being a major human racial classification traditionally distinguished by physical characteristics such as yellowish-brown skin pigmentation, straight black hair, dark eyes with pronounced epicanthic folds, and prominent cheekbones and
    including peoples indigenous to central and eastern Asia. See Usage Note at race1.
    2. Characteristic of or resembling a Mongol.
    3. also mongoloid Offensive. Of or relating to Down syndrome.
    "
    ABD de, Avrupa'da biraz yaşamış herkezin bildiği gibi "Mongoloid" pek iyi anlamda kullanılmaz. Çekik gözlü, sarı ırk için doğru kelime "Asian" dır. Bunun Dienekes te farkında olmayabilir tabi.

    - Fethetme konusu : Kastedilen, fethettiği yerlerde barbarlık yapan kavimler. Romalıların Ortadoğu'da yaptıkları vb.

    - Dienekes konusu : Dienekes yazılarını yıllardır ben de okuyorum. Değerli bir bilim adamı olarak görüyorum, problem şu; DNA çevresinde yazıştığım kişiler de benzer düşünüyor, ırkçı yaklaşımları var.
    İyi haber : zamanla gelişme gösterdi.

    Sorulara cevap verebilmiş olmayı umuyorum. Ben de büyütmüş olabilirim belki ama o tartışmada bir kaç yazar tarafından Türkler aleyhinde sözler var. Ayrıca ne kadar Mongoloid geni olduğu konusunda 'absurd' bir tartışma.

    Görüşlerimi son kez söylemek istiyorum :

    1. Şu an Anadolu'da yaşayanlar bu topraklarda onbinlerce yıldır yaşamış kavimlerin soyundan geliyor ağırlıkla. Doğudan gelen "Asian" ların ise küçük bir katkısı olmuş; Moğollar da bu Asyalıların bir alt kümesi olarak daha da az katkısı olmuş durumda.
    2. Bu katkının %7 mi yoksa %10 vb. uzun uzun tartışılmasının anlamını bir türlü anlayamadım. Fazla bir katkı olmadığı ortada. Bu kadar detay
    tartışıldığına göre, bu bir kusur olarak mı görülüyor diye düşünmemek mümkün değil.
    3. Türklerin, şimdiye kadar yapılan DNA analizleri (Behar, Dodecad vb) çok belirgin bir motif gösteriyor. Yani, hep söylenen çok ırkın karışımı bir toplumdan ziyade oldukça kararlı bir toplum.

    En son olarak; hoşgörüyü, merhameti, saflığı; doğu, batı, güney nereden almış olursa olsun, bu özelliklere sahip Anadolu insanına ait olmak beni sadece mutlu ediyor.

    Kemal

    YanıtlaSil
  64. - Mongoloid anlamı :
    "
    1. Anthropology. Of or being a major human racial classification traditionally distinguished by physical characteristics such as yellowish-brown skin pigmentation, straight black hair, dark eyes with pronounced epicanthic folds, and prominent cheekbones and
    including peoples indigenous to central and eastern Asia. See Usage Note at race1.
    2. Characteristic of or resembling a Mongol.
    3. also mongoloid Offensive. Of or relating to Down syndrome.
    "
    ABD de, Avrupa'da biraz yaşamış herkezin bildiği gibi "Mongoloid" pek iyi anlamda kullanılmaz. Çekik gözlü, sarı ırk için doğru kelime "Asian" dır. Bunun Dienekes te farkında olmayabilir tabi.


    Dienekes Mongoloid kelimesini kesinlikle sadece birinci yani asıl, orijinal anlamında kullanıyor. Asıl anlamındaki Mongoloid, yukarıda da belirtildiği gibi, antropolojik yani bilimsel bir terim ve herhangi bir aşağılama içermiyor. Zaten Mongoloid kelimesini ben de sık sık kullanıyorum ve her zaman asıl anlamında kullanıyorum. Down sendromunun diğer adı Mongoloid değil Mongolizmdir, ama hem Moğollara (aynı mantıkla hareket edersek Moğol kelimesini de artık kullanmamamız gerekir) hem de tüm Mongoloidlere aşağılama çağrışımları yaptığı için Mongolizm adı artık (en azındadan akademik çevrelerde) kullanımdan düşmüştür. Gördüğün gibi, asıl anlamındaki (Dienekes, ashraf ve benim kullandığımız anlam) Mongoloid, Sarı ırk demek ve Moğollar Sarı ırkın sadece çok küçük bir bölümünü oluşturuyor. Aynı şekilde, Beyaz ırka da Kafkasoid deniyor ve Kafkasyalılar Beyaz ırkın sadece çok küçük bir bölümünü oluşturuyor.

    - Fethetme konusu : Kastedilen, fethettiği yerlerde barbarlık yapan kavimler. Romalıların Ortadoğu'da yaptıkları vb.

    Köleleştirmeden bahsediyorsan, o Osmanlı ve hatta hemen hemen bütün modern öncesi toplumlarda var, tabii türü, muhtevası ve yoğunluğu toplumdan topluma, bölgeden bölgeye, dönemden döneme değişiklik göstermiş. Mesela köle askerlik bildiğim kadarıyla sadece İslam toplumlarında (Osmanlı dahil) var.

    Bu arada, bu konularda Osmanlı'yı Roma/Bizans'tan soyutlayamayız, ne de olsa Osmanlı devlet teşkilatında ve vergi ve toprak siteminde çok yoğun bir Bizans etkisi var, öyle ki birçok modern tarihçi Osmanlı için Bizans'ın devamı diyor (Osmanlı padişahlarının da böyle bir iddiası olduğu unutulmamalı).

    - Dienekes konusu : Dienekes yazılarını yıllardır ben de okuyorum. Değerli bir bilim adamı olarak görüyorum, problem şu; DNA çevresinde yazıştığım kişiler de benzer düşünüyor, ırkçı yaklaşımları var.
    İyi haber : zamanla gelişme gösterdi.


    Dienekes bilimadamı değil, biyolog ya da genetikçi de değil. Bu konularda amatör, ama bir amatöre göre oldukça bilgi sahibi (belli ki çok okumuş, araştırmış). İnsan genetiği ve antropoloji literatüründe yıllardır blogculuk yapmasından olsa gerek muazzam bir birikimi var.

    Irkçılık meselesine gelince, yıllardır Dienekes'i takip eden biri olarak onun ırkçı olduğunu söyleyemem, ama Dienekes kesinlikle bir Yunan milliyetçisi ve aynı zamanda tavizsiz bir Ortodoks Hristiyan. Öyle ki bir keresinde çocuğunun ateist bir Yunanla evlenmesindense Hristiyan bir zenciyle evlenmesini tercih edeceğini söylemişti. Ama bunların genetiği yorumlamasını etkilediğini söyleyemem.

    YanıtlaSil
  65. Sorulara cevap verebilmiş olmayı umuyorum. Ben de büyütmüş olabilirim belki ama o tartışmada bir kaç yazar tarafından Türkler aleyhinde sözler var. Ayrıca ne kadar Mongoloid geni olduğu konusunda 'absurd' bir tartışma.

    O tartışmada ashraf da dahil kimsenin Türkler aleyhine birşey söylemediğini düşünmüyorum. Orada yaptığımız sadece genetik ve tarihi bir tarışmaydı, ideolojik değil.

    Söz konusu olan Türklerdeki Orta Asya köken miktarıysa, diğer bir deyişle Türklerin genetik olarak ne kadar Türki ne kadarsa yerli olduğu ise, elbette ki Türklerdeki Mongoloid (Sarı ırk) genlerinin miktarı da tartışılacak, ne de olsa Orta Asya'daki Türki halklar Mongoloid ve Kafkasoid ırkların bir karışımı (Selçuklu'yla beraber yaklaşık 1000 yıl önce bugünkü Kazakistan bozkırlarından Anadolu'ya gelen orijinal Türkmenler de öyle). Anadolu'nun ve ardından Balkanlar'ın bir bölümünün nasıl Türkleştiğini anlayabilmek için bu tür bilgiler şart.

    1. Şu an Anadolu'da yaşayanlar bu topraklarda onbinlerce yıldır yaşamış kavimlerin soyundan geliyor ağırlıkla. Doğudan gelen "Asian" ların ise küçük bir katkısı olmuş; Moğollar da bu Asyalıların bir alt kümesi olarak daha da az katkısı olmuş durumda.

    Ben, Dienekes ve bu konuda araştırma yapmış bilimadamları da aynı şeyi söylüyoruz zaten. Sadece rakamlarda bazı görüş ayrılıklarımız var. Moğolların katkısı hem bana hem de Dienekes'e göre yok denecek kadar az (%0 olabilir), her ikimiz de Türklerdeki Mongoloid (Sarı ırk) genlerini Moğollar yerine Türki halklara bağlama eğilimindeyiz, ne de olsa onların dili ve dini yayıldı Anadolu'da.

    2. Bu katkının %7 mi yoksa %10 vb. uzun uzun tartışılmasının anlamını bir türlü anlayamadım. Fazla bir katkı olmadığı ortada. Bu kadar detay
    tartışıldığına göre, bu bir kusur olarak mı görülüyor diye düşünmemek mümkün değil.


    Konu Anadolu'daki Türkleşmenin genetik etkileri olunca bu konu tabii ki tartışılacak. Bunda ne sakınca olabilir ki? Bilim özgürce yapıldığı müddetçe gelişir ve meyve verir.

    3. Türklerin, şimdiye kadar yapılan DNA analizleri (Behar, Dodecad vb) çok belirgin bir motif gösteriyor. Yani, hep söylenen çok ırkın karışımı bir toplumdan ziyade oldukça kararlı bir toplum.

    Behar Türkleri sadece İç Anadolu'dan olduğu için birbirlerine genetik olarak nisbeten yakın çıkmaları doğal. Ama tüm Türkiye'den Türklerden oluşan Dodecad Türklerine bakınca, o kadar da homojen olmadıklarını görüyorsun, hatta Orta Doğu ve Balkanlar'ın en heterojen etnik gruplarından biri denebilir. Dodecad Türklerinin şu MCLUST analizinde tam 5 ayrı kümeye dağılması başka nasıl açıklanabilir:

    http://dodecad.blogspot.com/2011/04/structure-in-west-asian-indo-european.html

    Dikkat edersen, Türkler (Dodecad Türkleri + Behar Türkleri) üye oldukları kümelerin hepsini Türki dil konuşmayan coğrafi komşularının görünüşe bakılırsa hepsiyle (Yunanından tut Ermenisine, Kürdüdüne, Süryanisine, Gürcüsüne, Farsına, Suriyelisine ve Lübnanlısına varıncaya kadar; Bulgarlar ve Iraklılar test edilmediği için onlarla ilgili birşey söyleyemeyiz) paylaşıyorlar, hiçbiri kendilerine özgü değil. Aynı şey, test edilen tek Azeri örneğe bakılırsa, Azeriler için de geçerli.

    YanıtlaSil
  66. Dienekes kesinlikle bir Yunan milliyetçisi ve aynı zamanda tavizsiz bir Ortodoks Hristiyan

    Bu arada, Dienekes Türklerin Yunanlara Kuzey Avrupalılardan hem genetik hem de kültürel olarak daha yakın olduğunu söylemişti. Dienekes ayrıca halkları Yunanlara olan genetik yakınlıklarına göre kendisine yakın hissettiğini ve kafasında buna göre bir hiyerarşi olduğunu söylemişti. Buna göre, mesela Dienekes kendisini Türklere Macar ve Avusturyalılardan daha yakın buluyor.

    YanıtlaSil
  67. her ikimiz de Türklerdeki Mongoloid (Sarı ırk) genlerini Moğollar yerine Türki halklara bağlama eğilimindeyiz

    Orta Asya'daki Türki halklara

    YanıtlaSil
  68. Terminolojide ciddi sorunlar var. Bir kez daha : (Mongoloid) farklıdır (Sarı Irk); Mongoloid = Sarı ırkın küçük bir alt kümesi. Mongoloid ve sarı ırk aynı gibi kullanılıyor sürekli. Sarı ırk için doğru terim : ‘Asian’ veya Uzakdoğu da denebilir Türkçe. Tabi terminolojiyi kendiniz oluşturursanız kimsenin anlamasını da beklemeyin.

    -- "Behar Türkleri sadece İç Anadolu'dan olduğu için birbirlerine genetik olarak nisbeten yakın çıkmaları doğal. Ama tüm Türkiye'den Türklerden oluşan Dodecad Türklerine bakınca, o kadar da homojen olmadıklarını görüyorsun, hatta Orta Doğu ve Balkanlar'ın en heterojen etnik gruplarından biri denebilir."

    Homojen : Bir topluluğu meydana getiren elemanların birbirine çok yakın olması.
    Topluluk, Anadoluda yaşayanlar ise bireylerin, yani Dodecad ve Behar deneklerinin çok benzer genetik yapıda olduklarını söylüyorum. Yani hemen hepsi benzer; örnek : %45 Batı Asya vb. Anlaşılmayan nedir ? Eğer heterojenden kasıt Türk genetiğindeki karışımın sayısı (d.Avrupa, Asya vb.) komşulardan daha fazla olduğu ise bu da doğru değil (ref. Dodecad Turk diyagramları).


    -- "O tartışmada ashraf da dahil kimsenin Türkler aleyhine birşey söylemediğini düşünmüyorum. Orada yaptığımız sadece genetik ve tarihi bir tarışmaydı, ideolojik değil."

    Düşünmüyorum --> Düşünüyorum olduğunu varsayıyorum :

    Ashraf ne demiş bakalım :

    1. “Contrarily to Norman soldiers that adopted the French of the locals, Turkic advancing soldiers "were unable to learn" Persian and it was the local Iranians that learnt Turkic” (Nov.21)

    2. “Turkic language was limited to 300-350 elementary mono and bisyllabic roots with very basal meanings in line with the hunter way of life of the proto Turks originating in northeastern Siberian steppes around the Lena river)” (Nov.21)

    3. “Dont forget to keep in mind that at the beginning(before the generalisation of islamization of Anatolia)the newcomer muslim Turks,Iranians and Turko-Iranians had a demographic advantage(because of polygamy and harem)over local Anatolian Christians!” (Nov. 19)

    Bu yukarıdaki 3 maddede Türklerin öğrenme zorluğu olduğu, Türkçe’nin ilkel bir dil olduğu ve herkezin haremi olduğu bu çok bilgili kişi tarafından belirtilmiş. Tahmin edilebileceği gibi hepsi yanlış ve yanlı.

    Bir de Ponto isimli kişi :

    "There were millions of Anatolians compared with some thousands of "Turks". I doubt the "Turks" had enough vim to impregnate the many millions of local Anatolian women no matter how large their harems or the pre Muslim polygamous practices taken over by the Muslims."

    Burada da pek nazik bir dil görmüyoruz. Dienekes’in yazısını da tartışmıştık.

    -- "Dienekes kesinlikle bir Yunan milliyetçisi ve aynı zamanda tavizsiz bir Ortodoks Hristiyan"

    Yorum yok.

    --"Dienekes bilimadamı değil, biyolog ya da genetikçi de değil."

    Benim gözümde, o kadar detaylı analiz yapabilen birisi bilim adamı (Ing. Scientist) tir. Bilim adamı olmak için illa üniversite profesörü olmak gerekmiyor. Özellikle genetik konusunda amatörlerden öğrenilecek çok şey var.

    Son mesajda görüşlerimi özetlemiştim zaten. Benden bu konuda başka mesaj yok. Tam olarak görüşlerinin mihenk noktasını hala anlayabilmiş olmadığımı da ekleyeyim, sanki bir fikir kargaşası var.

    Kemal

    YanıtlaSil
  69. Terminolojide ciddi sorunlar var. Bir kez daha : (Mongoloid) farklıdır (Sarı Irk); Mongoloid = Sarı ırkın küçük bir alt kümesi. Mongoloid ve sarı ırk aynı gibi kullanılıyor sürekli. Sarı ırk için doğru terim : ‘Asian’ veya Uzakdoğu da denebilir Türkçe. Tabi terminolojiyi kendiniz oluşturursanız kimsenin anlamasını da beklemeyin.

    Mongoloid tanımın kesinlikle hatalı, literatürü pek bilmediğin aşikar. Mongoloid, tıpkı daha önceki yorumunda alıntıladığın 1 numaralı İngilizce tanımda olduğu gibi, Sarı ırkla aynı şeydir ve çoğu zaman sadece Asya'dakileri değil Amerikada'dakileri (=Amerikan Yerlileri) de kapsar, yani o kadar geniş bir grup. Yani ne ben, ne Dienekes, ne de ashraf biraraya gelip kendi kafamıza göre bir Mongoloid tanımı yapıp kullanmadık (herhalde üçümüzün böyle bir komplo kurduğunu düşünmüyorsundur), zaten antropoljik literatürde kullanılan tanıma bağlı kaldık. Mongoloid kelimesi literatürde bildiğim kadarıyla hiçbir zaman sadece Moğol etnik grubu için kullanılmamıştır.

    Topluluk, Anadoluda yaşayanlar ise bireylerin, yani Dodecad ve Behar deneklerinin çok benzer genetik yapıda olduklarını söylüyorum. Yani hemen hepsi benzer; örnek : %45 Batı Asya vb. Anlaşılmayan nedir ? Eğer heterojenden kasıt Türk genetiğindeki karışımın sayısı (d.Avrupa, Asya vb.) komşulardan daha fazla olduğu ise bu da doğru değil (ref. Dodecad Turk diyagramları).

    Hala söylediklerimin arkasındayım. Bu arada, Türklerin en homojen oldukları komponentler aynı zamanda en çok Orta Asya Türki göçünden öncesine yani Anadolu ve Balkanlar'a dayanan komponentler, Orta Asya Türki göçüne dayanan Mongoloid komponentlerde ise Türkten Türke ciddi farklar var. Bu da Orta Asya'dan göçün görece yeni (1000 yıl önce) olması ve dolayısıyla oradan gelen genlerin tüm nüfus içinde yayılması ve benzer bir orana oturması için henüz yeterince zaman geçmemiş olmasıyla alakalı.

    1. “Contrarily to Norman soldiers that adopted the French of the locals, Turkic advancing soldiers "were unable to learn" Persian and it was the local Iranians that learnt Turkic” (Nov.21)

    Burada herhangi bir aşağılama göremiyorum. Neticede Farsça öğrenememenin sebebini açıklamamış. Sebebin akli bir kusur olduğunu söylese sana katılabilirdim.

    2. “Turkic language was limited to 300-350 elementary mono and bisyllabic roots with very basal meanings in line with the hunter way of life of the proto Turks originating in northeastern Siberian steppes around the Lena river)” (Nov.21)

    Orada ashraf'ın kastettiği henüz pastoral göçebeliğe bile geçmemiş avcı toplayıcı Türki halklar ya da proto-Türki halklar yani çok erken bir safha (Xiung Nu devrinden de önce). Ashraf'ın dille ilgili yorumunun doğru ya da yanlış olduğu konusunda birşey söyleyemem, neticede Proto-Türkçe çok bilgi sahibi olduğum bir konu değil (ashraf o konuda benden daha bilgili).

    3. “Dont forget to keep in mind that at the beginning(before the generalisation of islamization of Anatolia)the newcomer muslim Turks,Iranians and Turko-Iranians had a demographic advantage(because of polygamy and harem)over local Anatolian Christians!” (Nov. 19)

    Harem ve poligami Müslümanlıkla beraber Anadolu'da görülen şeyler, dolayısıyla burada herhangi bir aşağılama ya da gerçeği çarpıtma göremiyorum. Ama, tıpkı Ponto gibi, harem ve poligaminin Müslüman nüfusu artırmak için yeterli olmadığını düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  70. Bu yukarıdaki 3 maddede Türklerin öğrenme zorluğu olduğu, Türkçe’nin ilkel bir dil olduğu ve herkezin haremi olduğu bu çok bilgili kişi tarafından belirtilmiş. Tahmin edilebileceği gibi hepsi yanlış ve yanlı.

    Ashraf'ın yazısında ne gelen Türki grupların öğrenme zorluğu olduğu, ne gelen Türki grupların konuştuğu (Proto-Türkçe'den muhtemelen binlerce yıl sonrası) ve Yeni Farsça ve Arapça kelimelerle zenginleşmeye başlamış Türkçe'nin ilkel bir dil olduğu ve ne de herkesin haremi olduğu ya da çok eşli olduğu var. Gelen Türki gruplarda öğrenme zorluğu olmayabilir belki, ama sanırım sende okuduğunu anlama zorluğu var (sadece cinas yapıyorum, bu cümlemi çok ciddiye alma).:)

    Bir de Ponto isimli kişi :

    "There were millions of Anatolians compared with some thousands of "Turks". I doubt the "Turks" had enough vim to impregnate the many millions of local Anatolian women no matter how large their harems or the pre Muslim polygamous practices taken over by the Muslims."

    Burada da pek nazik bir dil görmüyoruz. Dienekes’in yazısını da tartışmıştık.


    Ben de Ponto'nun yorumuna aynen katılıyorum. O kadar fazla Anadolu nüfusunun yanında Don Juan ordusu da yetersiz kalır.:) Sonuçta Anadolu yerlilerinin de çok büyük bir oranda Müslümanlaşması ve Türkleşmesi (yani dil olarak Türkçeyi benimsemek) lazım ki Anadolu sonraki devirlerdeki büyük çoğunluğu Türk ve Müslüman bölge haline geçebilsin. Ponto'nun ciddi konularda bile espirili bir dil kullanması yeni değil, ben alıştım ve hoşuma da gidiyor.

    Benim gözümde, o kadar detaylı analiz yapabilen birisi bilim adamı (Ing. Scientist) tir. Bilim adamı olmak için illa üniversite profesörü olmak gerekmiyor. Özellikle genetik konusunda amatörlerden öğrenilecek çok şey var.

    Dienekes de bilimsel araştırmalarda üniversite eğitiminin gerekmediğini düşünüyor. Ben de şahsen onun yaptığı analizleri bilimsel buluyorum (yorumlamada farklarımız olabiliyor gerçi, ama bu çok doğal).

    Son mesajda görüşlerimi özetlemiştim zaten. Benden bu konuda başka mesaj yok. Tam olarak görüşlerinin mihenk noktasını hala anlayabilmiş olmadığımı da ekleyeyim, sanki bir fikir kargaşası var.


    Mihenk noktamı söyledim zaten:

    "Ben konu genetik oldumu tartışmalarıma ideolojileri karıştırmam ve sadece bilimsel veriler üzerinden ve zaman zaman tarihi verileri de kullanarak tartışırım."

    YanıtlaSil
  71. Ashraf'ın yazısında ne gelen Türki grupların öğrenme zorluğu olduğu, ne gelen Türki grupların konuştuğu (Proto-Türkçe'den muhtemelen binlerce yıl sonrası) ve Yeni Farsça ve Arapça kelimelerle zenginleşmeye başlamış Türkçe'nin ilkel bir dil olduğu ve ne de herkesin haremi olduğu ya da çok eşli olduğu var. Gelen Türki gruplarda öğrenme zorluğu olmayabilir belki, ama sanırım sende okuduğunu anlama zorluğu var (sadece cinas yapıyorum, bu cümlemi çok ciddiye alma).:)

    Burada gelen derken Anadolu'ya gelmeyi kastediyorum (malum, Selçuklu döneminde).

    YanıtlaSil
  72. Ben de şahsen onun yaptığı analizleri bilimsel buluyorum

    Burada analizden kasıt araştırmadır (study), yorum (interpretation) değil.

    YanıtlaSil
  73. Adsız 2011,

    Başka post yani mesajın yoksa ben de sözlerimi burada noktalıyorum.

    YanıtlaSil
  74. Bu Mongoloid tartışması baygınlık getirdi, inşallah bu tartışmayı başka izleyen yoktur.
    Dienekes ne demiş :
    " In 2007, some Turkish researchers estimated, using Alu polymorphisms, the Central Asian admixture in Turks at 13%,
    ... In October, I estimated the Mongoloid admixture in Turks at 5.5%, " Nov. 18

    "Read the post again. It's 14% Central Asian, which is part Mongoloid. Turks are ~5-7% Mongoloid based on the available sample" (Jan 4)

    Burada herhalde sarı ırk kastedilmiyor 'Mongoloid' ile. Yani o da benim anladığımı
    anlıyor. Diğer yazışmalarda da herhangi bir 'degrading' söz görmüyorsan diyeceğim
    bir şey yok. Belki de sorun Ing. okuduğunu anlaman ile ilgili olabilir, bu herşeyi
    açıklar. Bu arada, Anadoluda poligami, Ortadoğuya yakın bir bölge belki hariç tutulabilir, hiç bir zaman olmadı, doğudan gelen Türk kavimlerinde de hiç bir zaman olmadı.
    Bundan habersiz olmak ta nasıl mümkün anlaşılabilir değil.

    Daha anlamlı şeylerden bahsetmek gerekirse, Uygulamalı Araştırmanın evrensel yol haritası var :

    1. Doğru verilerin toplanması
    2. Verilerin analizi, gözlemler, sonuçlar
    3. Sonuçları açıklayacak hipotez
    4. Yeni veriler hipotez ile uyumlu değilse hipotez değişikliği

    Bu duruma uygulayalım :

    1. Eldeki veri seti Behar ve Dodecad ten 20-30 kişi, 75 milyon için anlamlı değil. Üstelik Behar ağırlıklı orta Anadolu. Bu kadar az veri ile aslında bu adımda durmak gerek.
    2. Veri setine bakınca, çok çarpıcı bir şey gözüküyor. Bahsettiğin Asya kökenli DNA daki
    oynamalar dışında çok homojen bir yapı. Bu çok ÖNEMLİ şeyin maalesef farkına varmamışsın. Doğru gözlem araştırmanın en önemli komponentlerinden biridir.
    3. Bu homojenlik nasıl açıklanabilir ? Ortaya bir hipotez koymak gerek. Burada bir hipotez öneriyorum :
    Anadolu'ya doğudan Türkler gelmeden önce, çok kararlı bir genetik yapı var idi (veri bunu söylüyor). Bu kararlı yapı = {şu anki genetik yapı} - {Asya genleri} denebilir (burada da bazı mesajlarında söylediğin sıkıntı var,
    doğudan gelenler başka genler de getirmiş olabilir ama basitten başlamak anlamlı). Bu genetiğe sahip kişiler kim idi ?
    Bizans, Roma, Rum Pontus ? Bence hiçbiri. Bu topraklara neolitik veya önce çağda Ortadoğudan gelmiş ve dünyada ilk tarımın (yani medeniyetin) öncüleri. Zaman içinde Lidyalı, Frikyalı, İyon, Eti, Urartu, Osmanlı vb . oldular;
    Yunanlı ve Romalı daha az oldular (bunlar da batı fetihçileri olduğu için), ama onlar benzer genetiğe sahip tek bir toplum idi.
    Bu bir hipotez, yarın çöpe gidebilir aksine veri çıkar ise.

    Bütün bu yazışmalarda belki söylersin diye bekledim ama şimdiye kadar gelmedi. Anadolu'da Y-DNA ve mtDNA konusunda yapılan çalışmalar çok daha detaylı (Cinnioğlu vb.) Y-DNA ve mtDNA bir imza niteliği taşıdığından bu çok üstünde durulan Mongoloid DNA ya da ışık tutabilir belki. Y ve mtDNA sadece maksimum sayıları belirtir imza niteliğinde olduğu
    için, yukarıda detaylı bilgi var bir mesajımda.

    Ben 'Moğol' olarak verileri söyleyeyim. Moğol Y-DNA'sı tipik C3 (%54). Türkiye'de C (Cinnioglu) (galiba) % 1-2,
    işte Moğol (sarı ırk değil) anadolu komponent.

    Bir tavsiye : Anadolu genetik yapısındaki komponentlerin bulunmasından (bana göre) daha önemli bir konu var. sağlık konusu. Daha anlamlı bir çalışma, anadolu Türk toplumunun SNP değerleri incelenerek hangi hastalıklara yatkınlık var gibi şeyler bakılabilir.

    Son : Bilimsel araştırma zor iştir; önce doğru terminoloji, sonra yukarıdaki kabul görmüş yöntem. Bir çok bilgiyi toplayıp yerli yersiz ortaya atmak yerine, süzgeçten geçirip, geçerli bir hipotez ve teori oluşturmak ile bir şeyler
    çıkabilir.

    Umarım araştırmalarına bir nebze yol gösterebilmişimdir. İyi çalışmalar,

    Kemal

    YanıtlaSil
  75. Dienekes ne demiş :
    " In 2007, some Turkish researchers estimated, using Alu polymorphisms, the Central Asian admixture in Turks at 13%,
    ... In October, I estimated the Mongoloid admixture in Turks at 5.5%, " Nov. 18

    "Read the post again. It's 14% Central Asian, which is part Mongoloid. Turks are ~5-7% Mongoloid based on the available sample" (Jan 4)

    Burada herhalde sarı ırk kastedilmiyor 'Mongoloid' ile. Yani o da benim anladığımı
    anlıyor. Diğer yazışmalarda da herhangi bir 'degrading' söz görmüyorsan diyeceğim
    bir şey yok.


    Dienekes'in bu cümlelerinden Mongoloidle Sarı ırkı kastetmediği fikrine nasıl kapıldın anlayamadım. Esas bu alıntıladığın cümlelerinde Sarı ırkı kastettiği bariz bir şekilde belli oluyor. Dienekes ne demiş? ~%5-7 Mongoloid demiş. Peki Dienekes'in testlerinde Türklerde %5-7 çıkan şey ne? Türklerdeki Sarı ırk komponentlerinin toplamı. Yani Dienekes burada Mongoloidle ancak ve ancak bir bütün olarak Sarı ırkı kastediyor olabilir.

    Ayrıca ben Dienekes'i yıllardır takip ederim. Dienekes, aynen akademik literatürde olduğu gibi, Mongoloid kelimesini her zaman Sarı ırk için kullanır; sadece Moğollar için kullandığı görülmemiştir ki öyle bir kullanım, yukarıdaki yorumumda söylediğim gibi, akademik literatürde de yok.

    Ve evet, yazışmalarda aleni bir aşağılama görmüyorum, aleni olmayandansa zaten kimse emin olamaz, o yoruma açıktır.

    Bu arada, İngilizceyi neredeyse anadilim Türkçe gibi bilirim; okuduğunu anlamama gibi bir problemim yok.

    Bu arada, Anadoluda poligami, Ortadoğuya yakın bir bölge belki hariç tutulabilir, hiç bir zaman olmadı, doğudan gelen Türk kavimlerinde de hiç bir zaman olmadı.
    Bundan habersiz olmak ta nasıl mümkün anlaşılabilir değil.


    Burada söylediklerin doğru değil. Anadolu'da poligami Müslümanlar arasında hemen her bölgede var(dı). Dı'yı parantez içine aldım, zira günümüzde eskisine oranla oldukça azalmış da olsa Anadolu'da poligami hala var. Bir de şunu belirteyim: en poligam toplumlarda bile çok eşli erkekler her zaman azınlıkta olur, çünkü erkeklerin çoğunun çok eş alacak ekonomik durumu ya da motivasyonu olmaz.

    Orta Asya'dan Anadolu'ya gelen Türki halklar da poligamdı, çünkü hem İslam hem de ondan önceki Tengricilik poligam toplum dinleriydi. Bunda şaşılacak birşey yok, zira gelmiş geçmiş dünya halklarının büyük çoğunluğu poligamdır, yani poligam toplumlar istisna değil, kuraldır. Ayrıca pastoral göçebe toplumlar özellikle poligam olma eğilimindedir, Anadolu'ya gelen Türki gruplar, bildiğin gibi, pastoral göçebeydi.

    Alevilerin poligam olmaması muhtemelen Hristiyanlık etkisidir, zira o devirde Anadolu'da poligam olmayan tek topluluk Hristiyanlardı (onlar da dini sebeple).

    YanıtlaSil
  76. Hipotezine gelince, dediğin gibi daha fazla örnekleme gerekiyor sağlıklı bir şekilde test edilebilmesi için. Anadolu Rumlarının henüz hiç ADMIXTURE tarzı bir genetik testi yayınlanmadığı düşünülürse, daha yolun başında sayılırız.

    Bahsettiğin üniparentel genetik araştırmaları biliyorum, ama onlarda bile henüz çok yol katedildiği söylenemez. Onun için biraz sabretmemiz gerekecek sanırım.

    Lidyalılık, Hititliğe filan gelince, Anadolu'ya Türki gruplar geldiği sırada Anadolu büyük ekseriyetle Rum (Bizans'ta Yunan etnik kimliği yerine Rum etnik kimliği vardı) ve Ermeniydi etnik olarak; halkın büyük ekseriyeti Yunanca ve Ermenice konuşuyordu doğal olarak. Yani Lidyalılar, Hititler filan çoktan asimile olmuş, hatta Hititler tamamen unutulmuştu (sonradan ancak arkeolojik kazılarla gün yüzüne çıkabildiler).


    Ben 'Moğol' olarak verileri söyleyeyim. Moğol Y-DNA'sı tipik C3 (%54). Türkiye'de C (Cinnioglu) (galiba) % 1-2,
    işte Moğol (sarı ırk değil) anadolu komponent.


    O bahsettiğin haplogruplardan hem de bol miktarda Orta Asya Türki halklarında da var, diğer pekçok halkta olduğu gibi, yani o haplogruplara Moğol haplogrubu demen tamamen hatalı.

    Bir tavsiye : Anadolu genetik yapısındaki komponentlerin bulunmasından (bana göre) daha önemli bir konu var. sağlık konusu. Daha anlamlı bir çalışma, anadolu Türk toplumunun SNP değerleri incelenerek hangi hastalıklara yatkınlık var gibi şeyler bakılabilir.

    Şu an genetik hastalıkların büyük çoğunluğuna yatkınlığı ölçmede oldukça yetersiz bir aşamada. O yüzden genetiğin şu an için en çok işe yaradığı alan köken ve göç araştırmaları.

    YanıtlaSil
  77. Bizans'ta Yunan etnik kimliği yerine Rum etnik kimliği vardı

    Bizans derken tüm Bizans topraklarını kastediyorum, sırf Anadolu'yu değil (yani Avrupa topraklarındaki Yunanca konuşanlar da kendilerini Yunan yerine Rum olarak görüyordu).

    YanıtlaSil
  78. Dı'yı parantez içine aldım, zira günümüzde eskisine oranla oldukça azalmış da olsa Anadolu'da poligami hala var.

    Sadece Kürtler arasında değil, Türkler arasında da (bunu baba tarafı Anadolu Türkü olan ve Anadolu'yu iyi bilen biri olarak söylüyorum; anne tarafım Balkan Türkü).

    Bu arada, Orta Asya Türki halklarında da, her ne kadar Rus, Komünizm ve genel olarak modernizm etkisiyle oldukça azalmış da olsa, bugün de çokeşlilik var (merak etme, onları da zamanında araştırdığım için biliyorum).

    YanıtlaSil
  79. Sadece Kürtler arasında değil, Türkler arasında da (bunu baba tarafı Anadolu Türkü olan ve Anadolu'yu iyi bilen biri olarak söylüyorum; anne tarafım Balkan Türkü).

    O kadar devlet baskısına ve yasağına ve modernizme rağmen poligaminin hala varolabilmesi poligami için bir başarıdır.

    YanıtlaSil
  80. Bu arada, şimdi internette bir çokeşlilik yaygınlık haritası buldum. Yorumu sana bırakıyorum:

    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Map3.4Polygyny_compressed.jpg

    YanıtlaSil
  81. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  82. Sülalemden örnek vereyim. Babam Niğde Türkü ve babamın köyünde yakın zamana kadar çokeşliler varmış. Eniştem Konya Türkü ve dedesi çokeşliymiş.

    YanıtlaSil
  83. Dienekes'in bu cümlelerinden Mongoloidle Sarı ırkı kastetmediği fikrine nasıl kapıldın anlayamadım. Esas bu alıntıladığın cümlelerinde Sarı ırkı kastettiği bariz bir şekilde belli oluyor. Dienekes ne demiş? ~%5-7 Mongoloid demiş. Peki Dienekes'in testlerinde Türklerde %5-7 çıkan şey ne? Türklerdeki Sarı ırk komponentlerinin toplamı. Yani Dienekes burada Mongoloidle ancak ve ancak bir bütün olarak Sarı ırkı kastediyor olabilir.

    Bu arada, belirtmeme gerek yok her halde, aynı Sarı ırk komponentleri, hem de Türklerdekinden kat be kat fazla miktarlarda Orta Asya Türki halklarında da var (tıpkı C, C1 haplogrupları örneğinde olduğu gibi). Zaten Dienekes açık açık Türklerdeki Sarı ırk genlerinin Orta Asya Türki halklarından geldiğini (Moğollardan değil) düşündüğünü bloglarında defalarca belirtmiş.

    YanıtlaSil
  84. tıpkı C, C1 haplogrupları örneğinde olduğu gibi

    Pardon, yanlışlıkla C1 yazmışım, C3 olacaktı.

    YanıtlaSil
  85. Peki, "no hard feelings" diyerek başlayalım.
    Batı Anadolu'da doğmuş, büyümüş ve bu bölgeyi çok dolaşmış birisi olarak ben poligami hemen hiç görmedim, duymadım. Örneklerle nereye varılır onu da bilemiyorum. Bence bu konuda sayısal veri olmadan "vardır, ben biliyorum" demek doğru değil, yoksa tartışma dedikoduya dönebilir. Bence sayısal verilere dayanmayan haritalara filan önem verme.

    "Lidyalılık, Hititliğe filan gelince, Anadolu'ya Türki gruplar geldiği sırada Anadolu büyük ekseriyetle Rum (Bizans'ta Yunan etnik kimliği yerine Rum etnik kimliği vardı) ve Ermeniydi etnik olarak; halkın büyük ekseriyeti Yunanca ve Ermenice konuşuyordu doğal olarak. Yani Lidyalılar, Hititler filan çoktan asimile olmuş, hatta Hititler tamamen unutulmuştu"

    Ben bu kişilerin üst kimliğini tartışmıyorum ki, genetik yapılarını tartışıyorum. Dodecad 'e Behar ' a bakarsan çok kararlı bir yapı var. Örnek : %40 altında West Asian yok. Bu da admixture olarak fazla değişiklik olmadığını yakın zamanda gösteriyor. Burada anlaşılmayan nedir ?

    Mongoloid : Sen haklı ol.

    Moğol Y-Haplo : Burada C3 ü sadece örnek verdim. Ama Y-haplo çok net bilgiler içerir. Yani; örnek sadece Yahudilerde olan G2c grubunun Türkiyedeki oranı Türkiyede Yahudi soyu ile ilgili bilgi verir. Bu tartışmada konu olmalıydı.

    Kemal

    YanıtlaSil
  86. Batı Anadolu'da doğmuş, büyümüş ve bu bölgeyi çok dolaşmış birisi olarak ben poligami hemen hiç görmedim, duymadım. Örneklerle nereye varılır onu da bilemiyorum. Bence bu konuda sayısal veri olmadan "vardır, ben biliyorum" demek doğru değil, yoksa tartışma dedikoduya dönebilir. Bence sayısal verilere dayanmayan haritalara filan önem verme.

    Birkaç örnekle sınırlı kalmamak için o haritayı koydum zaten. Harita WomanStats Project adındaki kadınların dünyadaki statüsüyle ilgili çeşitli araştırmalar ve istatistikler yapan özel bir kuruluşun sitesinden (http://www.womanstats.org/), yani sayısal verilere dayanmadığını iddia etmek güç gözüküyor.

    Ben bu kişilerin üst kimliğini tartışmıyorum ki, genetik yapılarını tartışıyorum. Dodecad 'e Behar ' a bakarsan çok kararlı bir yapı var. Örnek : %40 altında West Asian yok. Bu da admixture olarak fazla değişiklik olmadığını yakın zamanda gösteriyor. Burada anlaşılmayan nedir ?

    Sanırım senden bir alıntı yaparak açıklamam gerekecek:

    "Anadolu'ya doğudan Türkler gelmeden önce, çok kararlı bir genetik yapı var idi (veri bunu söylüyor). Bu kararlı yapı = {şu anki genetik yapı} - {Asya genleri} denebilir (burada da bazı mesajlarında söylediğin sıkıntı var,
    doğudan gelenler başka genler de getirmiş olabilir ama basitten başlamak anlamlı). Bu genetiğe sahip kişiler kim idi ?
    Bizans, Roma, Rum Pontus ? Bence hiçbiri. Bu topraklara neolitik veya önce çağda Ortadoğudan gelmiş ve dünyada ilk tarımın (yani medeniyetin) öncüleri. Zaman içinde Lidyalı, Frikyalı, İyon, Eti, Urartu, Osmanlı vb . oldular;
    Yunanlı ve Romalı daha az oldular (bunlar da batı fetihçileri olduğu için), ama onlar benzer genetiğe sahip tek bir toplum idi."

    "Yunan ve Romalı daha az oldular" derken tam olarak neyi kastettiğin belli değil. Etnik aidiyeti mi kastediyorsun, yoksa genetik etkiyi mi pek belli değil. Etnik aidiyeti kastediyorsan, Yunan kimliği Bizans'la yani Hristiyanlaşmayla birlikte terk edilip yerini tamamen Romalı kimliğine bıraktığından (bu, daha önce dediğim gibi, bir tek Anadolu için değil tüm Yunanca konuşulan topraklar için geçerli) Anadolu'da ancak Bizans devrinden önce zaten Yunanca konuşan bölgelerinde yani Anadolu'nun genel olarak kıyı ve kıyıya yakın bölgelerinde (o sırada Yunanca daha çok oralarda konuşuluyordu, kıyıya uzak bölgelerine hala Frigce, çeşitli Hititçe ve Luvice'ye akraba Anadolu Hint-Avrupa dilleri, Ermenice, Lazca ve benzeri Güney Kafkas dilleri, Sami dilleri ve İrani diller hakimdi) yayılabilmiş (Bizans'la beraber Yunan kimliği terk edildiğinden bu yayılmanın sonraya bir etkisi olduğunu söyleyemeyiz). Romalı kimliği Hristiyanlıkla beraber bir yandan Bizans Ortodoksu kimliğiyle bütünleşirken bir yandan da Yunan kimliğinin tamamen yerini aldı (Batı etkisiyle 19. yüzyılda doğan Yunan milliyetçiliğine kadar da öyle kaldı), Yunanca da Bizans topraklarındaki Ortodoksların yegane dili haline getirildi. Hristiyanlık vasıtasıyla Yunanca iç kesimlerin de büyük bir bölümünde hakim dil olunca (öyle ki Frigce, Hint-Avrupa dillerinin Anadolu dilleri grubu ve bazı Güney Kafkas dilleri Bizans'ın daha ilk bir iki yüzyılında tamamen yok olmuş) onunla beraber Romalı kimliği de Anadolu'nun çoğuna hakim oldu. Bu insanlar için Romalılık yegane "etnik" kimlik haline geldi, yani Romalılık, tıpkı Yunanlık gibi, üst kimlikten çok alt kimliğe benziyor, ama dini kimlikle ayrılmaz bir bütün olduğu ve, Yunanlıktan farklı olarak, herhangi bir köken (ister kan ister akültürasyon/asimilasyon yoluyla olsun) vurgusu yapmadığı için tam olarak etnik bir kimlik de değil.

    Eğer kastettiğin genetik etkiyse, o zaman aynı şey Yunan göçleri öncesi Anadolu'ya çeşitli yerlerden olan post-Neolitik göçlerin genelinin genetik etkileri için de geçerlidir.

    YanıtlaSil
  87. Moğol Y-Haplo : Burada C3 ü sadece örnek verdim.

    Ben de örneğinin yanlış olduğunu, C3'ün sadece Moğollarda olmadığını veya sadece Moğollukla ilgisi olmadığını, çok daha geniş bir coğrafyada ve çok çeşitli halklarda yüksek oranlarda görüldüğünü söyledim.

    Yani; örnek sadece Yahudilerde olan G2c grubunun Türkiyedeki oranı Türkiyede Yahudi soyu ile ilgili bilgi verir. Bu tartışmada konu olmalıydı.

    G2c her ne kadar esas itibariyle Yahudilerde, daha doğrusu Aşkenazi Yahudilerinde, çok görülen bir haplogrupsa da Yahudi olmayan pekçok etnik grupta da az da olsa görülüyor. Muhtemelen Aşkenazi Yahudilerinde genetik sürüklenme (drift) yoluyla oranı diğer halklara göre artmış.

    YanıtlaSil
  88. Muhtemelen Aşkenazi Yahudilerinde genetik sürüklenme (drift) yoluyla oranı diğer halklara göre artmış.

    Bu da çok doğal, zira birkaç yüzyıl öncesine kadar Aşkenazi Yahudilerinin sayısı diğer halklara göre çok kısıtlıyıdı.

    YanıtlaSil
  89. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  90. Bu arada, Romalılaşma yani Rumlaşmadan sonra bölgesel kimlikler (örn., Kapadokyalılık, Pontusluluk) varlığını korudu, ama bunlar etnik ya da dini değil bölgesel kimlikler olduğundan Romalı yani Rum kimliğinin önüne geçen şeyler değildi. Örneğin, Kapadokyalı bir Rum dinsel ve dilsel sebeplerle Kapadokyalı bir Ermeni yerine Moralı bir Rumla kendisini aynı gruba koymayı tercih edecekti, ama bu genetik ve kültürel olarak da Moralı Ruma daha yakın olduğu manasına gelmiyor tabii, neticede Rum kimliği sadece yaklaşık son 2000 yıldır var ve Anadolu'nun tarım devrimi ve bunun yarattığı tarım ve kültür zonları binlerce yıl öncesine, erken Neolitik'e kadar gidiyor.

    YanıtlaSil
  91. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  92. Bu arada, Dodecad Projesi'ne yeni Türk ve Ermeni katılımcıların eklenmesiyle Dodecad Türk ve Ermenilerinin komponent ortalamalarında bazı değişiklikler olmuş.

    Örneğin, Dodecad Türklerinin ortalama Mongoloid komponentleri toplamı %5.4'ten %5.2'ye düşmüş, European komponentlerinde ise yükselme var.

    Dodecad Ermenilerinde ise ortalama "South Asian" komponenti %1.6'dan, sıkı dur, %2.8'e çıkmış ki bu hem Dodecad Türklerindeki ortalama "South Asian" komponentinden (%2.3) hem de Dodecad Süryanilerindeki ortalama "South Asian" komponentinden (%2.2) daha yüksek. Dolayısıyla Türklerdeki "South Asian" komponenti önceden tahmin ettiğimden daha çok Anadolu'nun yerlilerine dayanıyor olmalı (büyük çoğunluğunun Türki göçleri öncesi Anadolusu'na dayanması kuvvetle muhtemel).

    YanıtlaSil
  93. European komponentlerinde ise yükselme var.

    Dodecad Türklerinin "Mediterranean" komponenti ortalamasında da yükselme var.

    YanıtlaSil
  94. Düzeltme: European komponentlerinde ise yükselme var.

    "European" komponentlerinde ise yükselme var.

    YanıtlaSil
  95. Komponentler eğer ırk altı kategoriler belirtiyorlarsa (örn.; Kafkasoid yani Beyaz ırk için West European, East European, Mediterranean, West Asian, Southwest Asian ve ucundan da olsa Northwest African; Mongoloid yani Sarı ırk içinse Northeast Asian ve Southeast Asian) ya da ırk olarak melez kategoriler belirtiyorlarsa (örn.; South Asian; Kafkasoid ırkla Hint yarımadasının arkaik ırkının melezi olduğu için) adlarını çift tırnak içine alıyorum. Irk altı ya da melez değil de ırksal kategoriler belirten komponentler olsaydı (örn., Kafkasoid komponenti, Mongoloid komponenti, Negroid komponenti) onların adlarını çift tırnak içine almayacaktım.

    YanıtlaSil
  96. Selam
    Sabri bey & Onur Bey
    Bu konu hakkında çok kitap&makale okudum ve okuduklarımdan derlediğim bazı önemli bilgileri aşağıdaki 2 forumda okuyabilirsiniz
    http://anthrocivitas.net/forum/ (nikim Colin Wilson) [banlanmam sebebini alttaki threadde izah etmeye çalıştım]
    http://s1.zetaboards.com/anthroscape/topic/4507116/1/#new
    bi de
    http://s1.zetaboards.com/anthroscape/index/ (nikim pier van lancaster)

    Aşağıda yazdığım threadlerden birtanesi
    http://s1.zetaboards.com/anthroscape/topic/4494828/1/

    Turkmens are Iranian folks (khwarezmians and dahaes) that used to spoke Iranian languages till the 11 th century (only in the 13 th century did Turk texts being written in what is nowadays Turkmenistan)
    30 thousand Turkmen4 male warriors (please see the book below)that migrated to 8-12 mln Anatolia did not and cannot kill all Anatolian christians

    http://www.kitapyurdu.com/kitap/default.asp?id=89658

    Also statistically Turkmen hg's and autosomal makeup dont match Anatolian ones but will match persian and balush speaking north-khorassanian ones(except perhaps a few additional mongoloid C3c Y-DNA)
    If there would be testing of north Khorassan Persians they will show as much (if not more) mongoloid input than Turkmens+caucasus indo-european iranian ossetians have nearly as high mongoloid input as Turkmens but there is no correlation between mongoloid input and identity shifting see iranian Hazaras who are nearly 50% mongoloid
    THE SOLE CONCLUSION WE COULD SAY IS THAT AS EXPECTED TURKMENS ARE THE CONTINUATION (CULTURALLY AND GENETICALLY) OF INDO-EUROPEAN IRANIAN KHWAREZMIANS AND DAHAES
    Modern Turkmens are Turkmen speaking Iranians and are different from 11th century Turkmens who should be genetically identical to modern kazakhs
    nomad oghuz turkmens and oghuz salars as well as oghuz turkmens from uzbekistan would surely be more mongoloid than the tested turkmens of yunusbayev(probably sedentary ones from merv or eshqabad)
    also Oghuz turkish derives from karakhanid turkish and by the 11-13 th centuries it did not yet distincly develop out of karakhanid Turkish (see book below)

    http://www.pandora.com.tr/urun/turkic-languages/40076

    Even if we take turkmen speaking khwarezmian iranian settled populations (aka turkmens) they dont fit with a paradigma of anatolianX turkmen mixing(according to a 3/1 ratio) because
    ARMENIANS[as anatolian matrix]=(1.5EEU+4WEU+28MED+50WAS+3SAS+1MONG+12.5SWAS) X TURKMENS(6EEU+10WEU+14MED+34WAS+13SAS+17MONG+6SWAS)[3/1 ratio]=/=TURKS(6EEU+7WEU+28.5MED+41.5WAS+2.5SAS+5.5MONG+9SWAS)
    BUT=4.5EEU+6WEU+23.5MED+44WAS+6SAS+5.5MONG+10.5SWAS
    IE SOME COMPONENTS ARE MORE AND OTHER ARE LESS THAN INSPECTED=>THERE IS NO A LINEAR CLINE

    YanıtlaSil
  97. Ayrıca belirtimek istiyorum ki yazdığım bütün threadleri özgürce ve de istediğiniz gibi kullanabilirsiniz

    YanıtlaSil
  98. Selam Van Hooijdonk,

    Sakıncası yoksa bombuzlaw at gmail nokta com adresine (geçici olarak yarattığım bir email adresi, esas mail adresim başka) boş bir mail atabilir misin? Böylece senin mail adresini benden başka kimseye göstermene gerek kalmadan öğrenmiş olurum. Genelde internette blog yorumlarına sık rastladığım kişilerin mail adresini bilirim, ama seninkini bilmiyorum.

    YanıtlaSil
  99. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  100. Dodecad Ermenilerinde ise ortalama "South Asian" komponenti %1.6'dan, sıkı dur, %2.8'e çıkmış ki bu hem Dodecad Türklerindeki ortalama "South Asian" komponentinden (%2.3) hem de Dodecad Süryanilerindeki ortalama "South Asian" komponentinden (%2.2) daha yüksek. Dolayısıyla Türklerdeki "South Asian" komponenti önceden tahmin ettiğimden daha çok Anadolu'nun yerlilerine dayanıyor olmalı (büyük çoğunluğunun Türki göçleri öncesi Anadolusu'na dayanması kuvvetle muhtemel).

    Bu arada, yeni yayınlanan Yunusbayev et al. 2011 genetik çalışmasında kullanılan Ermenilerle ilgili çalışmanın baş mimarlarından Eston genetikçi Mait Metspalu'dan kendisiyle yaptığım email yazışmalarında öğrendim ki Yunusbayev Ermenileri Ermenistan'ın farklı bölgelerinden toplanmış Ermeni örneklerden oluşuyor. Bu demek oluyor ki Yunusbayev Ermenileri genel Ermeni genetik çeşitliliğini Behar Ermenilerinden çok daha iyi temsil ediyor, zira Behar Ermenilerinin hepsi Rusya'nın tek bir şehrinden (Maykop'tan; bu bilgiyi de Sayın Metspalu'dan aldım). Yunusbayev Ermenilerinin Dienekes'in standart ADMIXTURE analizindeki ortalama "South Asian" komponent miktarı %4.3, yani Behar Türklerininkinden (%3.0) de fazla. Bu da demek oluyor ki sadece Dodecad Türklerininkinin değil Behar Türklerinin "South Asian" komponentinin de büyük çoğunlukla Anadolu'nun Türki göçü öncesi yerlilerine dayanıyor olma ihtimali yüksek.

    YanıtlaSil
  101. Bu arada, bilmeyeneler için söyleyeyim: Behar et al. ve Yunusbayev et al. çalışmalarında tamamen aynı Türk örnekler kullanılmış.

    YanıtlaSil
  102. R1b1a2a1* bu haplogroup hangi ulusa ait olabilir?
    yanitlayan olursa sevinirim

    YanıtlaSil
  103. Haplogroup'lar belli bir ırka işaret etmezler. Son buzul çağından sonra (yaklaşık 10bin yıl önce) dedelerinizin dünyanın aşağı yukarı hangi bölgesinde bulundukları konusunda bir fikir verebilirler.

    Sizin dedeleriniz 4-5 bin yıl önce muhtemelen Kafkaslar'dan hareket ederek Karadeniz'in güneyinden yani Anadolu'dan geçerek Balkanlar'a yerleştiler. Ya da Osmanlı döneminde Kafkaslar'dan veya Anadolu'dan yeni fethedilen Balkan topraklarına zorunlu göçe maruz bırakıldılar. 1923 mübadelesinde de gerisin geriye Anadolu'ya gelmiş olmaları ihtimaldir.

    YanıtlaSil
  104. 1800 yilina kadar geriye gittim,dogdugum yerde yasamis dedelerim,dna testi yapan kurum 7000 yillarinda hititler veya lidyalilar donemine ait diyorlar,turkler 900 yilinda geldiler anadoluya diye gorusleri var,benim atalarimin hitit olma ihtimali varmi?cunku hitit baskentine cok yakin dogup buyudugum yer,koyumde o donemlere ait kultepe bile var.

    YanıtlaSil
  105. Anadolu'da yaşamış bildiğimiz bütün uygarlıklardan bir parça taşıyor olabilirsiniz. Test yaptırdığınız kurum L51 marker'ına bakmış mı? Mail yazabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  106. Test yapan kurumun bana yazdigi sonuç raporunda
    su testler var:
    150+U106-P312-L51-L21-L193-175
    Bu rakamlari anlamiyorum,ne anlama geldiginibasitce anlatirsaniz,bende birseyler og
    renmis olurum sayenizde.Simdiden tesekurler.

    (size mail gondermistim ama aldinizmi bilmiyorum)

    YanıtlaSil
  107. Selamlar
    Babam Anadolu Türkü, annem Rumeli Türkü. Babamin köyü Kandira dolayinda manav köyü diye bilinir. Hicri 1316 dogumlu babaanemin annesi babasi ve nerede dogdugu bilinmez. Dedemin babasinin adi bilinir ama dedesi bilinmez, nereden geldik biz kimiz diye detayli sorular karsisinda babam caresiz kalip bozulurdu. 2 ay önce Isvicre'de Y-DNA testimde haplogrubum T1 Fenikeli sonucu çikti. Bu sonuc sadece baba hattimdaki bir erkegin hatrina cikmis bir sonuc olmasindan endiseleniyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam dediğiniz gibi, baba hattında bir erkekte ama özel bir konumda olan kişide T1 var. Bu kişi babanızın babsının .... babası.

      Sil
    2. Tam dediğiniz gibi, baba hattında bir erkekte ama özel bir konumda olan kişide T1 var. Bu kişi babanızın babsının .... babası.

      Sil
  108. Merhaba Y-dna haplogroup umu çok merak ediyorum lütfen birisi e-posta atıp nereden yaptırabilirim yaptıranlar nasıl yaptırdı kaç lira toplam ? onr.yldz@hotmail.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. www.familytreedna.com

      Sil
    2. ww.23andme.com veya ww.ftdna.com

      Sil
  109. Sabri Bey,
    Yaptırdığım Y-DNA testinin sonucu I2A çıktı.Ayrıca şu bilgilerde var;DYS393(13),DYS390(23),DYS19(17),DYS391(11),DYS385(14-15),DYS426(11),DYS388(13)DYS439(12),DYS389I(13),DYS392(11),DYS389II(31).
    Aile kökeni olarak,1924 de mübadele ile Yunanistan'dan Türkiye'ye geldiklerini söyleyebilirim.
    Bu size ne ifade ediyor? Yanıtlarsanız şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. paranın boşa gittiğini

      Sil
    2. I2a, Gagauz Türklerinde %31 oranında görülen bir haplogruptur. Gagauzlar, Yunanistan'ın kuzeyi, Bulgaristan, Romanya'nın doğusu ve Moldovya'da azınlık olarak yaşamaktadır. Muhtemelen aile kökeniniz Gagauzlar'a dayanıyor. Gagauzlar, Kıpçak göçü öncesi Balkanlara Karadeniz'in kuzeyinden göç eden Uzların (Oğuzların) ve Peçeneklerin devamı niteliğindeki Türki topluluktur.

      Sil
  110. amaç türk birliği ve dünyadaki diğer ırkları silip çingeneyle isveçliyi aynı aileden geldik ya diye gösterip, tek dünya düzenini güzel bir temele oturtmak :) eskiden Din altında toplamakdı artık yemeyen çok, şimdi ırk yok hepimiz aynı haplogrupdanız , eh hepimizde zaten kredi kartı kullanıyoruz , e tek şirket yeter köleliğe :)

    YanıtlaSil
  111. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  112. bu haplogruplardaki çeşitliliğinde afrikadan çıkıp yayılmakdan değil, binlerce yılın savaşları, istilalar ve tecavüzlerin sonucu oluşması daha mantıklı geliyor bana .

    YanıtlaSil
  113. Osmanlı hanedanı da köken olarak J2 haplogrubunda yer almaktadır. Osmanlı ailesinden Padişah Sultan Abdulaziz'in oğlu Yusuf İzzeddin'in soyundan gelen bir prensin de Oxford Ancestry kayıtlarında J2 olduğu belirtilmektedir. Aşağıdaki adresten bakabilirsiniz. http://www.ysearch.org/lastname_view.asp?uid=&letter=&lastname=sultan&viewuid=94A9M&p=0
    J2'nin Türkiye, Azerbaycan ve Orta Asya'da en yaygın grup olması, tarih boyunca en çok Türk göçü alan Orta Doğu'da da J2'nin en baskın haplogrup haline gelmesi, ayrıca bu haplogrubun Osmanlı hanedanının, Timur'un ve Babür'ün soyundan gelen kişilerde de görülmesi, J2'nin Türklerde kurucu boy olduğunu gösterir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yok yok, kesin ermenidir ermeni :)) türke bağlamayın da nereye bağlarsanız bağlayın...

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  114. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  115. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  116. n eoldu.J2 greek ise timurda osmalıda greek ve orta doğulu.R1a ve R1b europ(arap)id dna ise ataları P monGolid türkler ve hala en yüsek taşıyıcları.kırgız başkurt gibi türkler.uygurlar tüm balkan halkarından daha varupalı.niye sutun.Avrupa dna teslerinde bile propaganda yapıyor.bAzen gerçekleri görebilmek için eleştirel düşünmek ve çapraz refarasnları eşeleştirmek gerekiyormuş değil mi?
    Bazı iyi noktalarınız var .. Genetik hakkında konuştuğunuzda, hala asya'da yaşayan bazı saf türk halklarının genetiğinden bahsetmek daha iyidir. O zaman başlamak için doğru bir noktaya sahip olacaksınız. R ve Q haplogrupları ve her ikisinin de babası (P-M45) hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. P haplogroup'un en çok kim olduğunu kontrol ettiğimizde son derece ilginçtir. Sürpriz! Mongolid yüzleri olan bu Türkler.
    Http://www.wikizero.org/wiki/en/Haplogroup_P _(Y-DNA adresini kontrol edin.
    Bu haplogroup'a en çok kimin sahip olduğunu görün…. Türk halkı… Yani bu türk halklar genetik olarak Avrupalıların (R) ve yerli yerlilerin (Q) babasıdır.
    https://www.youtube.com/watch?v=bjk9GoQ8EvI&t=105s

    https://www.youtube.com/watch?v=bjk9GoQ8EvI&t=106s türkçsi

    Osmanlı hanedanı da köken olarak J2 haplogrubunda yer almaktadır. Osmanlı ailesinden Padişah Sultan Abdulaziz'in oğlu Yusuf İzzeddin'in soyundan gelen bir prensin de Oxford Ancestry kayıtlarında J2 olduğu belirtilmektedir. Aşağıdaki adresten bakabilirsiniz. http://www.ysearch.org/lastname_view.asp?uid=&letter=&lastname=sultan&viewuid=94A9M&p=0
    J2'nin Türkiye, Azerbaycan ve Orta Asya'da en yaygın grup olması, tarih boyunca en çok Türk göçü alan Orta Doğu'da da J2'nin en baskın haplogrup haline gelmesi, ayrıca bu haplogrubun Osmanlı hanedanının, Timur'un ve Babür'ün soyundan gelen kişilerde de görülmesi, J2'nin Türklerde kurucu boy olduğunu gösterir.
    timur ve J2 dna

    https://www.familytreedna.com/public/The%20Emperor%20of%20India/default.aspx?section=ycolorized timur j dna
    BAzen gerçekleri görebilmek için eleştrel düşünmek ve çapraz refaranları eşleştirmek gerikyor.J dna en eski örnekelri altay dağlarında ve hazar çağı kurganlarında bulundu.bu dna ya kafkasyan dna demelerin sebebi hazarların(Sibirlerin) doğu avrupada yazılmamış 1000 yılık tarihleri var.avarupa bilim değil propoganda yapıyor.yani anadolu sizn zanetiğnizden fazla türk.e4vert modern yaudilerde hazar yani sbir türkleri.gerçek yaudiler e1b1 dnalı semitic siyah araplardı.

    http://www.tallarmeniantale.com/Khazars.htm ŞİMDİ HESAPLA ANADOLU NE KADAR TÜRKMÜŞ.DÜNYANIN DAMARLARINDA TÜRK KANI DOLAŞIYOR.HAHHHHHHH.


    YanıtlaSil
  117. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  118. GEN GRUBUNA BAKARAK ORTA ASYADAN ANADOLUYA GELENLERİN %10-15 OLDUĞU İDDİASI TAMAMEN YANILGIDIR. BUNUN EN ÖNEMLİ NEDENİ TÜRKLERİN HUNLULARIN VE MOĞOL KABİLELERİNİN SOYUNDAN GELDİĞİ YANILSAMASIDIR. TÜRKİYE DE %24 ORANINDA DA R GEN GRUBU VARDIR. BU GEN GRUBU HAZAR GENİDİR VE GÜNÜMÜZDE MODERN TÜRKLER BÜYÜK ORANDA BU GEN GRUBUNU TAŞIR. ÇÜNKÜ GÜNÜMÜZ MODERN TÜRKLERİ HUNLARIN HATTA DAHA ÇOK SAKALARIN (İSKİTLERİN)TORUNUDUR. BU YÜZDEN ANADOLUNUN %40 ORANINDA ASYADAN GELEN TÜRKLERDEN OLUŞTUĞUNU KALAN %50 ORANININDA DAHA ÇOK ANADOLU VE CİVARINDA VAR OLAN ÇOK ESKİ YERLİ HALKLARININ OLDUĞUNU İLERİ SÜREBİLİR VEYA BİR VAR SAYIMDA BULUNABİLİRİZ.

    YanıtlaSil

Banner from George Steinmetz

(*) Yavaş yürüyorum bela bana yetişiyor, hızlı yürüyorum ben belaya yetişiyorum.