11 Mart 2007 Pazar

Gelecekte neler olacak?



İnsanın tarihsel süreç içinde mağara resimleriyle, destanlarla, söylenceler ve efsanelerle, kutsal ya da kutsal olmayan kitaplarla kültürünü ve hayatta kalma tecrübesini sonraki kuşaklara aktarması sayesinde bilgi giderek yükselen bir kıymete sahip oldu.

İnanç sistemlerinin kitabı kutsallaştırması aslında bügün yaşadığımız bilgi devrimini muştuluyordu. O zaman ben de bugünün kutsallarına bakarsam gelecekte neler olabileceğine dair bir fikir yürütebilirim diye düşündüm. -Her ne kadar bu aralar kolayca ihlal ediliyor olsa da- insan ve hayvan hakları ve internet bugünümüzün en kutsalları.

Yıl 2158,
Internet'in yeni platformu insan beyinleri arasında kurulan bir iletişim ağı olmuş, adı Brainetwork (ingilizce bir adı var çünkü kimse kendi yerel dilini unutmamış da olsa herkes ortak dil olarak İngilizce'yi konuşabiliyor). Brainetwork müthiş bir sıçrama yaratmış ama beraberinde bazı sorunlar da getirmiş. Kişisel beyinlere yapılan sanal ataklar, bilgi teknolojisi hırsızlıkları, beyinlerdeki spam ağrıları, dezenformasyon fırtınaları gibi. Herkes kendi kişisel brainwall'larını oluşturmak zorunda kalmış. Brainetwork'ten sorumlu bir pillikomite mevcutmuş ve en etkin faaliyet alanı insan veya hayvan hakları ihlal alarmlarını ilgili pillibirimlere ileterek önlenmesini sağlamakmış.

Bir kaç tane benden, sizin de ütopya ya da distopyalarınızı alabilir miyim?

Gelecekte takım sporları karma oynanacak. Erkeklerin oynadığı takım sporlarını -futbol mesela- kadınlar da oynuyor artık. Bir sonraki adım, takımların kadın/erkek karma olması olacak. Takımların sadece erkeklerden ya da kadınlardan oluşması sınıfçı-ırkçı bir bakış açısının sonucu. Orta sahada en az bir kadın olması lazım zaten, oyun kurucular çok fazla koşmasa da oluyor.

Evrende şu an için bilebildiğimiz en yüksek hız, ışık hızı, yani sn'de 300,000 km. Epey büyük bir hız değil mi? Galaksiler arası mesafeleri düşündüğünüz zaman pek de öyle değil maalesef. Radyo dalgaları ile yapılan haberleşme de aynı hızda gerçekleşiyor. Mars'la bir merhaba/merhaba demek için birkaç saat beklemek gerekiyor. Başka galaksileri düşünürseniz bir avatar göndermeye kalksanız on yıllarca beklemeniz gerekecek, belki ömrünüz bile vefa etmeyecek. Kurt deliğinden bile geçseniz bu hız yavaş oğlu yavaş. O zaman gelecekte bu hızın yerine başka birşey koymak gerekecek. Ben maddenin üst formu olan düşüncenin hızını koyuyorum, istediğim anda düşünebildiğim herhangi bir galakside olabilirim. Yalnız geliştirmek için biraz çalışmak gerekiyor, neyse geleceğe kadar vakit var daha.

Tektonik hareketler (depremler) gelecekte enerji sağlamak için kullanılacak. Levha hareketleri sırasında ortaya çıkan muazzam enerji yakalanıp depolanabildiğinde dünyadaki enerji problemi ebediyete intikal edecek.

Bir canlı türünün sonunu getirebilecek en aptalca şey ürememektir, insan soyu bunu becermek üzere. Meteor çarpar, nükleer kış olur anlarım ama nüfus planlaması yüzünden dünya üzerinden silinmek ya da onunla birlikte yok olmak çok acı olur. Çoğalacaksın, dünyanın kaynakları yetmeyecek, dünyaya sığmayacaksın ki yeni çözümler üretmeye mecbur kalasın, dış uzayda koloniler kurulsun. Neyse ki DNA çok uyanık, kendini aya kadar taşıdı.

0 comments:

Yorum Gönder

Banner from George Steinmetz

(*) Yavaş yürüyorum bela bana yetişiyor, hızlı yürüyorum ben belaya yetişiyorum.